Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Tryggare kan ingen vara

Eller som hund och katt. Man brukar ju säga att hundar och katter inte trivs ihop, de förstår inte varandras kroppsspråk och de kan inte komma överens. Det varierar givetvis starkt med individernas personlighet, uppväxtförhållanden och temperament. Vissa säger att om katten fanns i hemmet innan hunden kom dit som valp, brukar katten känna sig tryggare och vara den som bestämmer. Mycket beror nog på om katten säger ifrån till hunden vid första kontakten, eller om katten springer undan om hunden försöker jaga den. Här ska du får höra hur det gick till hos oss.

"Tryggare kan ingen vara" står det över bild på hund och katt i profil.
OBS! Individerna på bilden har inte med berättelsen att göra. ?

Äldre stabil katt, nytillkommen valp

Vi hade en äldre hund sedan tidigare och en vuxen katt som var ungefär 8 år. I vanliga fall var katten ganska bestämd och tog ingen skit från vare sig den fullvuxna hunden eller från familjens två barn, då 5 respektive 3 år. Jag är generellt av den uppfattningen att om en katt får chansen bestämmer den det mesta i ett hus. Man kan till och med säga att katter inte har ägare, eller hussar/mattar, utan katter har ”personal”. Så var fallet med vår katt, Olivia.

Collievalpen Tess som kom till oss var drygt 8 veckor och van vid katter från sitt uppfödarhem. Hon var livlig och glad och nyfiken på allt. Utöver en benägenhet att slicka på besticken i diskmaskinen, något som hon troligen också fått med sig från sitt tidigare hem, var hon också nyfiken på katten.

Den första gången de träffades på nära håll var de båda utomhus i trädgården. Katten satt och blängde i vanlig ordning, när valpen kom skuttande för att undersöka. Antagligen måste Olivia ha blivit skrämd för hon sprang iväg med valpen Tess ivrigt springande i hälarna. Om hon istället hade känt sig tryggare, hade suttit kvar på platsen och spänt ögonen i valpen, eller svept till med en tass, hade sannolikt valpen satts på plats med en gång. Men, eftersom katten sprang vid första kontakten, fortsatte samma mönster. Varje gång valpen fick syn på katten ville hon jaga den. Det spelade ingen roll om det var inomhus eller utomhus. Ju tryggare och mer hemtam valpen blev, desto mer jagade hon katten.

Fick igen för gammal ost

Vår katts vedermödor stannade dock inte vid det. Den äldre hunden, som aldrig skulle ha satt sig upp mot kattens regering tidigare, tog nu tillfället i akt att stötta sin artfrände och började ge katten små tjuvnyp hon också. Inget allvarligt, men hon kunde ändå dras med av valpens entusiasm inför att jaga katten lite grand. Så kan det gå.

Läs mer och kontakta Vetmobilen

Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

Boka ditt hembesök av Vetmobilen genom att skicka sms på 070-208 45 32 eller skicka ett mejl på info@vetmobilen.se. Vi hör av oss inom 2-3 arbetsdagar med förslag på tid.