Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Sårvård

Vetmobilen har tidigare diskuterat sommarens faror. Nu har turen kommit till sårvård och hur du ska göra om din hund eller katt gör sig illa. Vetmobilen vill hjälpa dig att förbereda dig så att du kan agera om det skulle bli nödvändigt.

Så här rengör du sår hos din hund eller katt och gör en bedömning av om du behöver kontakta Vetmobilen för mer omfattande sårvård.

Sårrengöring och sårvård

Tvätta först händerna före all kontakt med såret och använd gärna även engångshandskar vid sårvård. I andra hand använd bara engångshandskar, om det inte finns möjlighet till handtvätt.

När eventuellt tryckförband har gjort sin nytta och blödningen har minskat kan du rengöra såret. Vi rekommenderar koksaltlösning i första hand, eftersom det har samma sälta som kroppen och därmed inte svider. Det är också det lindrigaste för vävnaden. I andra hand kan du skölja med rent vatten.

Ett rent och färskt sår behöver vanligen ingen kraftigare rengöring än så. Alltför starka desinfektionsmedel som till exempel Jodopax dödar celler och kan därmed fördröja sårläkningen. När såret är rent kan du stryka på Activon manukahonung, som är en sårsalva med desinficerande verkan. Den medicinska honungen gör att bakterier har svårare att växa till, samtidigt som vätska dras till sårområdet så att det blir en bra sårläkningsmiljö.

Om såret är stort och glipar mycket kan det behöva sutureras, det vill säga sys ihop av veterinär. Håll då såret rent under vägen till veterinären. Optimalt vill vi sy ett sår inom 8 h från det att det hände. Om det går längre tid än så hinner såret bli kontaminerat eller infekterat, och då behöver veterinären göra en större sårrevidering innan såret kan sys ihop.

Sårkategori påverkar sårvård

Skador och olyckshändelser kan så lätt drabba dig och ditt djur. Här går vi därför in lite djupare på de olika kategorierna av sår. Vilken kategori såret tillhör påverkar även nivå och typ av sårvård.

  1.  Rena sår, t ex operationssår eller färska sår <6-8 h. Kan ofta sys.
  2. Sår äldre än 8 h (kan ha varit rent från början, men blivit sekundärinfekterat). Kan ibland sys.
  3. Primärt infekterade sår, t ex bitsår.

Rena sår

Operationssår är rena från början om huden var väl rengjord före operationen. Likaså kan färska skärsår räknas som rena, om det djuret har skurit sig på inte var smutsigt eller rostigt. Rena sår kan veterinären sy ihop, suturera, med primärsuturer och hudkanterna läka ihop med minimal ärrbildning.

Äldre sår

Om det har gått längre än 8 h sedan sårskadan skedde har det ofta hunnit bli sekundärinfekterat. Särskilt om hunden eller katten har fått komma åt att slicka på skadan.

Dessa sår kan ofta inte primärsutureras, utan det krävs mer revidering av såret, dvs utöver noggrann rengöring behöver en del vävnad skäras bort och man vill göra fräscha sårkanter. Det kan blöda lite mer medan man åtgärdar såret, och det är blödningen som visar att vävnaden lever. Ett sår med mycket skadad, devitaliserad, vävnad blöder inte lika mycket, men läker heller inte lika bra.

Vissa äldre sår går att sy med en fördröjd primärsutur, om man bedömer att såret har blivit så rent. Alternativt kan man låta det läka sekundärt, vilket innebär att det inte sys ihop utan såret får läka självt med god sårvård. Det blir ett lite större ärr efteråt

Infekterade sår

Bitsår från andra hundar och katter är per definition infekterade från början, eftersom djuret som har bitit är allt annat än ren i munnen. De planterar då in bakterier i samband med bettet, och såret måste då hanteras utifrån det. 

Ett bitsår kan man inte sy ihop direkt, eftersom risken då finns att man stänger in bakterier under huden. Ett bitsår som har hunnit utveckla sig till en böld under huden måste veterinären dränera och spola för att få bort var och bakterier. Dessutom kan det veterinären sätta ett dränage, för att såret ska kunna fortsätta att tömma sig under de följande dagarna. Noggrann sårvård är också nödvändigt.

Först när infektionen är borta ur såret kan det börja läka inifrån och ut. Det kan ta några dagar till innan såret läker helt, och du kan behöva fortsätta spola och rengöra såret så att det kan läka så bra som möjligt.

Uppdatera din Första hjälpen-väska för sårvård

Vetmobilen har nu lanserat en Första hjälpen-väska som du fyller med den utrustning du behöver för sårvård av din hund eller katt.

Du kan bygga din Första hjälpen-väska helt enligt dina egna behov. Som du ser på bilden är väskan mycket rymlig. Allt som finns på bilden på plats i Vetmobilens Första hjälpen-väska, och mer därtill.

Klicka på bilden för mer information om hur du beställer din Första hjälpen-väska.

Några produkter för sårvård

Läs mer och kontakta Vetmobilen

Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

Här på sidan kan du också nå oss via Messengerknappen i nedre högra hörnet, om du vill ställa en fråga eller boka ett hembesök från Vetmobilen.