Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Sommarens faror

Golden retriever hund mot en somrig bakgrund med blå himmel, lite moln och gula och gröna växter i bakgrunden. Vet du vilka sommarens faror är som du vill undvika?

Vilka är sommarens faror som du och din hund eller katt kan drabbas av? Vi vill att du ska ha en fin sommar med lagom sol och lagom regn. Hunden på bilden ser ut att ha det prima. Du vet dock att det kan finnas faror som lurar under sommaren. Här är några exempel på vad som kan hända, och vad du i så fall ska göra för att minimera skadorna. Att dessutom undvika sommarens faror genom att förebygga dem är ännu bättre. Vetmobilen ger dig tips och råd!

Överhetting eller värmeslag en av sommarens faror

Du vet att hundar kan bli överhettade om de lämnas i en stängd bil, även om bara för några minuter. Detta diskuteras varje år i sociala medier och på vanliga nyhetsmedier. Ändå händer det flera fall varje år att hundar far illa av att bli för varma, antingen det är en stängd bil, eller att de hålls på ett sätt att de får för lite svalka och tillgång till skugga. 

Hundens normala sätt att svalka sig är att hässja, det vill säga flämta så att tungan kyls av när vatten från munhålans slemhinnor dunstar. Därför behöver hunden dricka mer vatten när det är varmt. 

En del hundar har genom sin egen anatomi lättare för att bli överhettade, helt utan att ha varit instängda. Detta gäller framför allt de trubbnosiga, brachycefala hundarna (Grek. brakhu = kort, cephalos = huvud) vilket innebär att hela andningsorganen från nosspegel till bakersta delen av mjukagommen i svalget trängs i ett alltför litet utrymme. Detta gör att nosens förmåga att kyla och svalka den varma inhandningsluften försämras. När hunden försöker svalka sig genom hässjandet kan de svullna i svalget så att de får ännu trängre luftvägar och ännu svårare att andas. Minskade syrenivåer i blodet kan leda till kollaps och även död.

Symtom på värmeslag

  1. Hässjar och flåsar och visar tecken på stress
  2. Ökande kroppstemperatur, svårt att få luft trots ökad ansträngning att andas.
  3. Kramper, i värsta fall död

Åtgärder vid värmeslag

  1. Lägg hunden på en våt handduk, kyl med vatten och gärna en fläkt för att öka avdunstningen. Om våt handduk ovanpå djuret viktigt att byta den ofta, då den annars kan hålla värmen inne.
  2. Mät kroppstemperaturen i rumpan med en termometer. Notera tidpunkt och fortsätt mäta kroppstemperaturen minst 1 gång per minut. Normaltemperatur är 38-39 °C. Sluta kyla vid 39,5 °C, eftersom nedkylningen kan fortgå även efter att du slutat att aktivt kyla hunden.
  3. Erbjud vatten att dricka i små mängder om hunden är vaken.
  4. Sök veterinärvård!

Huggormsbett en av sommarens faror

En ihopringlad huggorm med tydligt svart zick-zackmönster mot en ljusare bakgrund. Risk för ormbett är en av sommarens faror.

Symtom på huggormsbett

Det är vanligast att hundar blir huggormsbitna i nosen, medan katterna ofta kommer hem med en svullen framtass. Alla ormbett måste inte vara från huggorm, då även snokar kan bita. Även huggormar biter ibland med så kallade torra bett, det vill säga utan att de sprutar in gift vid bettet.

Smärta, svullnad och nedsatt allmäntillstånd är de vanligaste symtomen. Huggormsbett kan leda till chock och allvarliga skador på inre organ, och i värsta fall till döden.

Studier visar att kortisontabletter som ges av djurägaren har ingen positiv effekt på överlevnaden. Det kan däremot leda till att vård hos veterinär dröjer.

Åtgärder vid huggormsbett

Försök hålla djuret i stillhet. Det bästa är om du kan bära din hund till en bil istället för att den går själv. Detta är för att minimera spridningen av giftet i kroppen. En katt är lättare att bära, och försök att hålla den i stillhet så mycket det går.

Kontakta veterinär på stationär klinik eller djursjukhus omgående. Kontrollera djurets allmäntillstånd och smärtnivå. 

Djuret kan behöva smärtlindring och dropp, för att späda ut eventuellt gift. Utöver det finns det antiserum för huggormsgift, och veterinären gör en risk/nytta-bedömning om just ditt djur behöver antiserum eller ej.

 

Sårskador och Första hjälpen mot sommarens faror

Det är vanligt att hundar och katter gör sig illa under sommaren. Slagsmål mellan katter kan ge rivsår och bitsår som inte sällan leder till en böld under huden. Hundar kan trampa på något vasst och skära upp trampdynorna vilket gör ont och ofta behöver omvårdnad. Vissa sår kan vara svårare än andra att bedöma hur allvarliga de är.

Generellt räknas bitsår och slitsår, där till exempel en stor hund biter en liten hund eller katt över ryggen och rister den, som ganska allvarliga. Bitsår är per definition infekterade, och det är ofta en större sårhåla under huden, än vad det vid första anblick ser ut som att döma av storleken på hålet genom huden. Dessutom kan det vara djupare inre skador som inre blödningar, krosskador, brutna revben mm. 

Sparkskador från hästar eller kor, samt skador från vildsvin leder också ofta till inre skador som är mer allvarligt. I det läget är det säkrast att ta ditt djur till en stationär klinik eller djursjukhus för bedömning och åtgärd. Andra exempel på skador där det är mer bråttom att söka vård är ögonskador och lednära skador.

Du hittar mer information om hur du bedömer olika typer av sår hittar du här under avsnittet sårvård.

Läs mer och kontakta Vetmobilen

Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

Boka ditt hembesök av Vetmobilen genom att skicka sms på 070-208 45 32 eller skicka ett mejl på info@vetmobilen.se. Vi hör av oss inom 2-3 arbetsdagar med förslag på tid.