Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Kastrera din katt

Kastrera katt innan den blir könsmogen. Katten på bilden är en semilånghårig, tigrerad katt. Boka ditt hembesök hos Vetmobilen.

Har du skaffat en ny kattunge som föddes förra våren/sommaren? Då kan det vara dags att kastrera din katt. Vetmobilen erbjuder hembesök för kastration av hankatter, medan vi hänvisar honkatterna till klinik för kastration.

Vi har tidigare skrivit om lagen om ID-märkning och registrering av katt som börjar gälla 1 januari 2023. Lagens syfte är att värna om katten och höja dess status som sällskapsdjur. Redan tidigare gäller att du som har en katt som går fritt utomhus är skyldig att se till att den inte förökar sig okontrollerat. Detta finns beskrivet i jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om hållande av hundar och katter, SJVFS 2020:8, saknr L 102.

Vetmobilen rekommenderar att du bokar tid för att kastrera och ID-märka din katt vid samma hembesök. Om katten inte är vaccinerad sedan tidigare går det fint att göra även det vid samma tillfälle. Se våra priser för katt här.

Kastrera och ID-märk din katt

Så snart din hankatt är minst 4 månader gammal och väger mer än 2 kg i vikt går det fint att kastrera din katt vid hembesök. Du kan läsa mer om förberedelser inför besöket här.

Det är också viktigt att båda testiklarna finns nedvandrade i pungen när vi ska kastrera din katt. Du kan själv enkelt känna efter så att båda testiklarna finns nere i pungen, innan du bokar din tid. Om bara en testikel finns i pungen rekommenderar vid att du kastrerar din katt på klinik istället, eftersom man behöver söka efter den andra testikeln inne i bukhålan.

För att kunna registrera din katt hos jordbruksverket måste du först ID-märka den.  Vid ID-märkning med mikrochip injicerar veterinären ett chip under huden. Det är även tillåtet att låta en veterinär id-märka katten genom en tatuering i örat. I så fall måste dock katten vara sövd eller ha fått lugnande. Vetmobilen rekommenderar ID-märkning med mikrochip eftersom tatueringen ibland kan bli suddig och svår att läsa.

Eftersom det kan bli högt tryck på bokningarna i vår, när hankatterna blir könsmogna och börjar urinmarkera för att hävda revir, rekommenderar vi att du bokar din tid redan nu. Boka ditt hembesök medan det finns bokningsbara tider kvar.

Boka ditt hembesök av Vetmobilen för att kastrera, ID-märka och vaccinera din katt här!

Kastrera din katt, ID-märk och vaccinera den samtidigt till ett paketpris där du får 555 kr rabatt. Kastrationskampanj.

Redan ID-märkt och registrerad hos SVERAK eller SKK?

Även om du redan har registrerat din katt i någon av de frivilliga kattregister som finns idag behöver du ändå registrera den specifikt hos Jordbruksveret i januari 2023. Myndighetsregistret är inte att detsamma som SVERAK:s och SKK:s register. 

Läs mer och kontakta Vetmobilen

Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

Boka ditt hembesök av Vetmobilen genom att skicka sms på 070-208 45 32 eller skicka ett mejl på info@vetmobilen.se. Vi hör av oss inom 2-3 arbetsdagar med förslag på tid.