Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Vårda tassarna och förebygg problem

När det blir vinter och kallt kan tassarna hos hundar och katter bli uttorkade och sköra. Vid promenad på saltade vägar torkar vägsaltet ut huden i trampdynor och mellan tårna ännu mer. Dessutom kan skarsnö och grus på vägarna skära i tassarnas trampdynor. Du kan förebygga dessa skador genom att vårda tassarna på rätt sätt. Här nedan redovisar vi hur du gör det i 5 enkla steg. Längst ner ser du även vilken hudvårdande tassalva vi rekommenderar.

Närbild hundtass med förklaring hur du ska vårda tassarna i 5 enkla steg.

Fem enkla steg för att vårda tassarna

Det är individuellt mellan hundar hur ofta du behöver klippa klorna. Det är bättre att klippa lite och ofta, än att låta det går för lång tid tills klorna blir förvuxna. Det senare kan leda till klobrott som är mycket smärtsamt för hunden.

Investera i en bra klotång och se till att den är tillräckligt vass för att klippa klorna effektivt. Om du har en gammal klotång liggande från en tidigare hund, eller kanske till och med från flera hundgenerationer tillbaka, är risken stor att den är slö. Eftersom det ofta fastnar grus i klons undersida sliter det på eggen tills det blir mer en krossning av klon än ett vasst snitt. Du kan ju tänka dig hur ont det skulle göra. För att vårda tassarna måste du ha bra utrustning.

Du kan också behöver en bra sax för att klippa pälsen mellan trampdynor och tår. Det finns både elektriska trimsaxar som funkar bra i tassarna, och vanliga tassaxar med trubbig spets. Hundraser med lång päls får ofta ”filttofflor” i tassarna, där grus, smuts och även snö kan fastna. Det är klokt att vänja hunden vid att få trimma pälsen i tassarna som en del av din reglebundna tassvård.

Ge hunden ett spabad

Då och då kan ett tassbad vara ett skönt sätt att vårda tassarna. Spola upp ljummet vatten i badkar eller en stor balja. Använd mild tvål eller hundschampo. Om hunden har problem med klåda och rodnad i tassarna finns det medicinska schampon hjälper. Ta kontakt med Vetmobilen om du behöver råd. Låt hunden stå i tassbadet i 5 minuter om det går.

Skölj sedan noga bort all tvål/schampo ur tassarna och torka dem torra. Det är viktig med noggrann sköljning så att inte kvarvarande tvålrester kan irritera huden mellan trampdynorna. Likaså måste tassarna torkas så torra det går, för att inte störa miljön i huden.

Vattenfri tassalva

Inför vintern rekommenderar vi en vattenfri tassalva som inte fryser vid kalla temperaturer. Det är också viktigt att den är giftfri, då det är svårt att undvika att hunden eller katten tar åtminstone ett smakprov av den.

Den produkt vi har i lager har rapsolja som bas. Den innehåller även tea tree-olja som är milt desinficerande, och går att använda både på trampdynorna och mellan tårna. Den är dryg så det räcker med ett tunt lager. Smörj hellre lite oftare.

Om du vill minska risken att hunden slickar bort för mycket av tassalvan kan du sätta en ren bomullstruma runt varje tass till salvan har hunnit gå in i huden. Fäst strumpan med kirurgtejp som inte är elastisk, så finns ingen risk att du drar åt den för hårt.

Vårda tassarna på din katt

För en katt är det nog lite mer tveksamt om den skulle uppskatta ett varmt tassbad. Där kan du nöja dig med att torka tassarna torra och rena. Se över klornas längd och eventuellt smuts som kan ha fastnat i pälsen mellan trampdynorna. Använd en fuktig trasa eller en våtservett om det finns smuts som sitter hårt fast.

Smörj varje tass med ett tunt lager vattenfri tassalva, så är även kattens tassar redo för vinter och kyla. 

Den tassalva vi rekommenderar heter Working Dog tassalva. Den både skyddar mot och lindrar redan irriterad hud i tassarna. Den är mjukgörande för trampdynorna och kan användas både där och mellan tårna. Tassalvan är dessutom vattenfri vilket gör den säker att använda vid kalla temperaturer, utan risk för att salvan fryser på tassarna.

Skydda din hund eller katt mot tassproblem i vinter!