Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Sommaren 2023

Nu är sommaren 2023 i full gång. Snart är det skolavslutning och midsommar och sedan dags för lite välförtjänt semester. Ska du resa med din hund under semestern? Och hur ser sommaren 2023 ut för dig? Här kan du läsa mer om Vetmobilens planer för sommaren, och vad du som djurägare ska tänka på. 

Svarttigrerad katt och en ljus hund som busar på en grön sommaräng. Symboliserar Sommaren 2023 hos Vetmobilen.

Resor sommaren 2023 kräver förberedelser

Om du inte har rest med din hund eller katt tidigare men tänker göra det under sommaren 2023 kommer du att behöva ordna ett pass för sällskapsdjur och även rabiesvaccination som måste vara utförd minst 21 dagar före resan. Detta gäller för hela EU och för att du ska få komma tillbaka till Sverige med ditt djur. Du som djurägare är alltid skyldig att själv kolla upp vilka införselregler som gäller till det land du ska åka. Länder utanför EU, så kallat tredje land, har ofta mer omfattande regler än pass och rabiesvaccination, så kolla upp detta i god tid. På jordbruksverkets hemsida finns en reseguide med mer information.

Om du har planer som inbegriper resande till Norge eller Finland med din hund kommer du att behöva få hunden avmaskad av en veterinär och behandlingen införd i hundens pass. Detta ska ske 24-120 före gränspassage till Norge eller Finland. Se till att boka ditt hembesök av Vetmobilen i god tid, så snart du vet när du ska resa. För katter krävs ingen avmaskning för inresa till Norge och Finland, men pass är en förutsättning.

Semestertider kräver framförhållning

Som du säkert vet är det ganska många smådjurskliniker som stänger sin verksamhet under delar av sommaren. Vi på Vetmobilen kommer att jobba under större delen av sommaren, men har begränsat antal bokningsbara tider. Dessutom måste geografin för våra bokningar stämma också, så vi kan bara erbjuda tider en specifik dag och tid om vi vet om det med god framförhållning. Planera gärna för 4-5 veckors ledtid om du har specifika behov en viss dag.

De lediga luckor vi behåller obokade i bokningskalendern är i första hand för att kunna hjälpa djur som behöver få somna in, för de kommer ju när de kommer. Det är ganska vanligt att man vill ge sitt djur en sista fin sommar, men när värmen kommer kan det bli för mycket för både hundar och katter. Vänta inte tills ditt djur slutar äta, eller inte kan resa sig. Om ditt djur är gammalt och har börjat tackla av, planera hellre för ett lugnt och stressfritt avslut i hemmiljö. Om du väntar för länge är det bara risk att det blir akut, och att vi då måste hänvisa dig till djursjukhus för att vi inte har några tider kvar att erbjuda dig. Läs gärna mer här om hur du ska tänka när det är dags att låta ditt djur somna in.

Är sommaren 2023 tid för ny valp eller kattunge - tänk på det här!

Visst är det härligt med nya valpar och kattungar under semestern! Det är ganska vanligt att valpar och kattungar är klara för leverans lagom till semesterperioden. För uppfödare av valpar och kattungar som vill få sina djur besiktigade, vaccinerade och ID-märkta vid hembesök går det utmärkt att boka tid för det hos Vetmobilen. Se bara till att göra din bokning i god tid, då våra bokningsbara tider fylls på snabbt under sommaren.

Likaså du som får hem din nya valp kan behöva planera för nästa vaccination av valpen, redan när du får hem den. När valpen har passerat 12-13 veckor i ålder är det lagom att ge den sin andra grundvaccination. Boka ditt vaccinationsbesök så snart du får hem din valp, så behöver du inte stressa med att hitta en tid när valpen har kommit upp i ålder. Många smådjurskliniker stänger nämligen sin verksamhet för semester i juli månad.

Om din kattunge kommer från en uppfödare bör den vara vaccinerad mot kattpest och kattsnuva vid två tillfällen redan. Nästa gång är vid 1 års ålder. Om din kattunge däremot inte är vaccinerad rekommenderar vi att du får den vaccinerad två gånger med en månads intervall, så snart du har fått hem den. Du vill väl skydda din nya familjemedlem mot allvarliga sjukdomar, eller hur? Boka din tid här!

Sommarhälsning från Veterinär Agneta

Med dessa vackra bilder på hundar och katter vill vi på Vetmobilen önska dig en härlig sommar! Ta hand om dig och de dina! Passa er för fästingar, myggor och ormar i naturen. Och hoppas att du får en fin semester!

Vänliga hälsningar,
Agneta Andersson,
Legitimerad veterinär, VD och grundare av Vetmobilen AB

Ps. Även Vetbutiken håller öppet hela sommaren, så välkommen att beställa dina produkter för sårvård, öronvård eller Första hjälpen till din hund eller katt. Ds

Läs mer och kontakta Vetmobilen

Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

Boka ditt hembesök av Vetmobilen genom att skicka sms på 070-208 45 32 eller skicka ett mejl på info@vetmobilen.se. Vi hör av oss inom 2-3 arbetsdagar med förslag på tid.