Fästingrecept i mars

Fästingrecept – fästingfighten börjar tidigt i år

Ni vet hur de ser ut, fästingarna! Det har ju inte varit någon kall vinter (än så länge) och fästingarna är aktiva ända ner till 5 plusgrader. Därför vill vi vara tidigt ute och erbjuda fästingrecept redan i mars, så att du är redo innan fästingsäsongen drar igång.

En golden retriever mot en gräsgrön bakgrund. Texten "Fästing-fighten börjar tidigt i år" i förgrunden. Vid besök i februari och mars får du gratis fästingrecept.
Skydda din hund mot fästingar genom att ta en tidig diskussion med Vetmobilen om fästingmedel.

Klimatförändringar gynnar fästingarna

Att klimatförändringar med mildare vintrar och varmare somrar kan påverka vilka parasiter som börjar trivas här i Norden vet vi redan. För bara 15 år sedan var det sällan veterinärkollegorna norr om Dalälven ens såg några vanliga fästingar på hundar och katter där. Nu trivs de längre och längre norrut.

Det finns också nya arter av fästingar som vi inte tidigare har sett i Sverige. Den här artikeln från Forskning och framsteg beskriver några av dem och framför allt ur ett människohälsoperspektiv. Du kan läsa mer om sjukdomar som drabbar människor på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Ur ett mer djurhälsoperspektiv har vi tidigare skrivit om fästingar på Vetmobilens hemsida. Vi har också beskrivit några av de sjukdomar som fästingar kan bära med sig till din hund eller katt. Det effektivaste skyddet för både dig och ditt djur är att förebygga, så att ditt sällskapsdjur inte får så många fästingar på sig.

En stor fästing, sannolikt av arten Ixodes ricinus, med texten "Minska risken för fästingar - i tid!" är en symbol för kampanjen om fästingrecept i februari och mars.
Under februari och mars kan du få gratis fästingrecept till din hund eller katt i samband med annat besök.

Fästingrecept ingår

I samband med annat hembesök av Vetmobilen kommer vi även under mars 2020 att bjuda på receptarvodet för recept på fästingmedel. Vi hinner givetvis också ta en diskussion om vilket fästingmedel som passar ditt djur bäst. Boka hembesök och få ditt fästingrecept på köpet!

Klipp din katt i mars, få 250 kr i rabatt

Ett bra tillfälle att skaffa fästingrecept är att göra det i samband med klippning av din toviga katt. Tovorna i pälsen gör att fästingarna har lättare för att gömma sig. Om du dels klipper katten, dels använder fästingmedel har du lättare för att skydda din katt mot fästingarna. Dessutom mår de inte väl av att inte klara av att sköta sin päls. Ge dem ett stressfritt hembesök för klippning i mars, och får rabatt med 250 kr, och fixa fästingreceptet på köpet. Du kan läsa mer om erbjudandet här.

Bild på en tovig röd katt med texten "Rabatt 250 kr vid klippning av din katt". Du kan passa på att få fästingrecept utskrivet i samband med klippning av din katt.
Om din katt blir tovig under tiden kan den behöva klippas. Passa på att fixa fästingrecept samtidigt.