Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Fästingrecept – fästingfighten börjar tidigt i år

Ni vet hur de ser ut, fästingarna! Det har ju inte varit någon kall vinter (än så länge) och fästingarna är aktiva ända ner till 5 plusgrader. Därför vill vi vara tidigt ute och erbjuda fästingrecept redan i nu, så att du är redo innan fästingsäsongen drar igång.

En golden retriever mot en gräsgrön bakgrund. Texten "Fästing-fighten börjar tidigt i år" i förgrunden. Vid besök i februari och mars får du gratis fästingrecept.
Skydda din hund mot fästingar genom att ta en tidig diskussion med Vetmobilen om fästingmedel.

Klimatförändringar gynnar fästingarna

Att klimatförändringar med mildare vintrar och varmare somrar kan påverka vilka parasiter som börjar trivas här i Norden vet vi redan. För bara 15 år sedan var det sällan veterinärkollegorna norr om Dalälven ens såg några vanliga fästingar på hundar och katter där. Nu trivs de längre och längre norrut.

Det finns också nya arter av fästingar som vi inte tidigare har sett i Sverige. Den här artikeln från Forskning och framsteg beskriver några av dem och framför allt ur ett människohälsoperspektiv. Du kan läsa mer om sjukdomar som drabbar människor på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Ur ett mer djurhälsoperspektiv har vi tidigare skrivit om fästingar på Vetmobilens hemsida. Vi har också beskrivit några av de sjukdomar som fästingar kan bära med sig till din hund eller katt. Det effektivaste skyddet för både dig och ditt djur är att förebygga, så att ditt sällskapsdjur inte får så många fästingar på sig.

En stor fästing, sannolikt av arten Ixodes ricinus, med texten "Minska risken för fästingar - i tid!" är en symbol för kampanjen om fästingrecept i februari och mars.
Under februari, mars och april får du rabatt på fästingrecept till din hund eller katt i samband med annat besök.

Fästingrecept till 50 % rabatt

I samband med annat hembesök av Vetmobilen ger vi under februari, mars och april 2021 hela 50 % rabatt på receptarvodet för recept på fästingmedel. Vi hinner givetvis också ta en diskussion om vilket fästingmedel som passar ditt djur bäst. Se knappen längst ner för tidbokning för hund och katt.