Fotröta blev vetenskapligt beskriven för första gången i Sverige 2004 (ref. Svensk veterinärtidning nr 11 -05). Sjukdomen beror på en bakterie som heter Dichelobacter nodosus. Bakterien kan finnas hos får och hos nötkreatur, men det är framför allt hos får som kraftig hälta och sjukdom bryter ut. Nötkreatur kan ha fotrötebakterien men inte alltid visa några symtom på sjukdom. Därför rekommenderar man att får och nöt inte betar tillsammans, utan att de i så fall växelbetar med minst 14 dagars tomtid mellan djurslagen.
Gård & Djurhälsan ansvarar för Klövkontrollen, som är ett kontrollprogram mot fotröta hos får. Klövkontrollen finns för att sanera drabbade besättningar och för att möjliggöra livdjurshandel med får som är fotrötecertifierade, sk F-status.
Efter önskemål från fårnäringen startade Klövkontrollen 2010. Det är ett system med veterinär bedömning av klövhälsan hos får, men också egenkontroll enligt ett schema. Kontrollprogrammet är frivilligt men en stor del av fårbranchen kräver deltagande, t ex för baggauktioner.
Vid all handel eller utlåning av djur bör du som mottagare begära en särskild djurägarförsäkran. Djurägaren ska kunna intyga att fotröta inte förekommit i besättningen det senaste året. Se mer information på Gård & Djurhälsans hemsida.