Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Klippning av katt

Behöver du hjälp med klippning av din katt? Många katter får problem med tovor i pälsen, ofta i samband med fällning av den täta vinterpälsen. Hårstråna vill lossna från hårsäckarna i huden, men om hårremmen har klibbat ihop sig kan det bli tovor eller till och med stora sammantovade sjok av päls.

Det kan gälla både långhåriga katter men ibland även korthåriga katter som får bekymmer att sköta om sin päls.

Boka en tid för klippning av din katt

En röd och vit katt som slickar på sin tass. Den ser trygg ut, som vid ett hembesök av Vetmobilen. Vi utför klippning av katt vid hembesök.

När ska du kontakta veterinär?

När din katt får tovor i pälsen som du inte lyckas borsta ur bör du kontakta veterinären för hjälp med klippning av din katt. 

Kan man klippa sin katt själv?

Om katten har stora eller omfattande tovor kan den enda lösningen vara att klippa eller raka bort tovorna. Var alltid försiktig när du använder sax eller en klippmaskin och tveka inte att kontakta din veterinär för vägledning.

Boka ditt hembesök här!

  Lugnande vid klippning av katt

  När det blir för omfattande för djurägaren att borsta eller kamma ur tovorna, kan enda möjligheten vara en klippning av hela katten. Ofta räcker en så kallad lejonklippning, där man lämnar pälsen runt skuldror och framåt, på fram- och bakben och svansen. Om det inte är för många tovor på magen kan man lämna pälsen där.

  För att katten inte ska bli stressad är det oftast nödvändigt att den får lugnande medel. Här kan du läsa mer om hur besöket för tovklippning går till.

  Smärta kan vara orsaken

  Vissa katter har svårare att sköta om sin päls när de blir lite äldre. Till exempel kan även korthåriga katter få bekymmer med pälsvården, när de blir till åren. Om vi misstänker att din katt har en underliggande orsak till tovbildningen, t ex artros och smärta, tar vi en diskussion om det i samband med besöket. Det är viktigt att din katt inte går och har ont i onödan, när det finns hjälp att få.

  En tovig rödtabby korthårig katt som får hjälp med klippning av katt. Trots att den är korthårig kan en äldre katt få problem med tovor i pälsen.

  Tidsåtgång och pris vid klippning av katt

  Vi avsätter alltid 2-2,5 h för ett besök för klippning av katt. Det tar tid med för- och efterarbete och tidsåtgången för klippningen varierar med hur omfattande tovorna är. Därför använder vi tidsdebitering för debitering av klippningen av din katt.

  Du kan se under priser för katt vad gällande timpris är. Läkemedel och materialkostnad tillkommer. Vetmobilen jobbar vid hembesök för att minimera stressen för din katt. Därför betalar du också en framkörning för resan till dig. Observera att vi jobbar framför allt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner i södra Småland. Se priser för framkörning här.

  Håll också utkik på våra sociala medier där du båda kan få inspiration om aktuella ämnen och en liten inblick i vardagen hos en mobil veterinär. Följ länkarna till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook.