Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Öroninflammation hos katt

Öroninflammation hos katt leder vanligtvis till klåda i och omkring öronen. Klådan kan vara intensiv och katterna kan både klia med baktassen och skaka på huvudet. Ibland uppstår sekundära sårskador på örat med anledning av klådan.

Boka din tid för hjälp med öroninflammation

Fem små spräckliga kattungar i en korg. Det är inte ovanligt att bondkatter får öronskabb som leder till öroninflammation.

När ska du kontakta veterinär?

Om katten inte blir bättre i öronen med hjälp av rengöringen inom ett par dagar, eller om katten har väldigt ont när man försöker göra rent öronen (t ex fräser, visar tydliga tecken på obehag, försöker komma undan, morrar eller bits), går med huvudet snett eller verkar vinglig så behöver man boka tid till veterinär för undersökning.

Hur vet man om en katt har öroninflammation?

Öroninflammation visar sig genom att katten kliar sig mycket i och omkring örat. Vanliga symtom är att kattens öra blir rött, får synligt svart/brunt vax i öronen och luktar illa. Förutom öroninflammation så kan katter kan även få inflammation av bakterier, svamp eller nybildningar.

Boka ditt hembesök

    Hur ser öroninflammation ur hos katt?

    En katt med öroninflammation kliar sig ofta mycket i och omkring öronen. Man kan också se att katten har svart/brunt vax i öronen. Katten kan även skaka på huvudet om den har en inflammation i örat. Du kan också lukta i kattens öron, en öroninflammation ger ibland uppkomst till dålig lukt ur det drabbade örat.

    Liksom vid öroninflammation hos hund kan det hos katt föregås av en infektion i öronen. Det vanligaste hos katt är att det finns öronskabb, som du kan läsa mer om nedan, eller att katten har inflammatoriska polyper som underliggande orsak. Katter kan även vara allergiska och få hud- och öronproblem som en följd av det.

    Öronskabb kan ge öroninflammation

    Öronskabb, (Otodectes cynotis), är ett litet skabbdjur, ett kvalster, som lever i hörselgången och ibland utanför örat. Skabbdjuret suger av kattens blod och därför blir ofta sekretet i hörselgången mörkt rödbrunt och grynigt i konsistensen, lite som kaffesump. 

    Det är vanligt att alla katter i en flock av katter har öronskabb. Ju fler katter som lever tillsammans desto större är risken att skabbsmittan vandrar runt till dem alla. Öronskabb vandrar över från mamman till ungarna, redan när de är små, och därför kan kattungar ofta ha dem med sig redan vid flytt till sin nya familj, om inte katterna har besiktigats före leverans. 

    Veterinären tittar alltid i öronen i samband med vaccination och besiktning. Likaså ingår alltid en koll av öronen när Vetmobilen kastrerar katter. Det kan vara så mycket enklare att undersöka öronen när katten ligger sövd för kastrationen. 

    Bild på ett öronskabbdjur taget genom mikroskopet. Om katten har öronskabb kan det utvecklas till en öroninflammation.

    Öronskabb kan också smitta mellan katter och hundar i samma familj. Om de ligger och sover tillsammans kan skabbdjuren krypa över och smitta hunden, och det kan leda till öroninflammtion även hos hunden. 

    Det finns också anekdotisk information om att man hittade öronskabb hos en människa som umgicks mycket nära med sin katt. De kan dock inte överleva och föröka sig på människa, såvitt vi vet.

    Öroninflammation av andra orsaker

    Det kan också finnas bakterier och svamp vid öroninflammation hos katt. Det är därför provtagning av öronsekret är så viktigt vid undersökning av öronen. Ofta är bakterier och svamp inte den primära orsaken till öroninflammationen, utan en sekundärinfektion. Provtagningen  ger så mycket mer information för att veterinären ska kunna göra en bedömning om vilken behandling som är bäst för din katt. 

    Katter kan drabbas av inflammatoriska polyper i öronen. Man tror att kattsnuva och andra infektionssjukdomar i övre luftvägarna, svalget och halsen retar igång bildningen av inflammatoriska polyper. De kan utgå från örontrumpeten, som är sammanlänkningen mellan svalget och mellanörat, och när den blir så stor att den bryter igenom trumhinnan kan katten få symtom på även yttre öroninflammation. Om polyper är bakomliggande orsak till att katten får öroninflammation ofta bör man kirurgiskt avlägsna polyperna.

    Rengöring viktigt vid öroninflammation

    Olika typer av behandling kan komma i fråga beroende på orsaken till öroninflammationen. Rengöring av hörselgången är ofta en viktig del av behandlingen oavsett vad som är underliggande orsak. I samband med undersökningen gör veterinären ofta en grundlig rengöring. Djurägaren kan behöva upprepa rengöringen om det finns mycket öronvax. Ytterligare behandling kan vara spot-on-lösning som droppas på huden i nacken för att bekämpa öronskabb.

    Vid rengöring i hörselgångarna är det viktigt med ett bra vaxlösande rengöringsmedel. Droppa det vaxlösande i hörselgången och massera in det. Försök att hålla katten stilla, så att den inte kan skaka för mycket på huvudet. När medlet har hunnit verka, torka ur hörselgången med bomull på ett finger, eller på en örontops. Se till att inte torka långt in i hörselgången mot trumhinnan, eftersom det kan göra ont. Det sista av det vaxlösande rengöringsmedlet kommer katten att skaka ur, så snart den får chansen.

    Du kan läsa mer om de öronrengöringsprodukter Vetmobilen rekommenderar genom att klicka på bilderna nedan. Produkterna har lite olika funktion vid olika problem. Hör av dig till Vetmobilen om du har frågor, eller om du vill boka ett hembesök för din katt.