Pälsvård och kloklippning
Pälsvård och kloklippning tillhör den normala skötsel som är bra att vänja hunden vid redan som valp. Att avdramatisera kloklippningen är en bra förebyggande åtgärd för att minska risken för klobrott längre fram. Det varierar från hund till hund hur ofta och hur mycket du ska klippa på klorna. Vissa hundar sliter sina klor mycket mot underlaget, men sällan lika mycket på alla klor. Kontrollera klorna regelbundet, så att de inte växer snett, eller blir alltför nedslitna, vilket också kan hända. Passa också på att kontrollera alla trampdynor och utrymmet mellan tår och trampdynor, så att det inte fastnar skräp där, som kan ge upphov till skav och andra hudproblem.

Kloskador, klobrott eller klokapselbrott
Om du har en hund som är besvärad av att få sina klor klippta (det kan bero på rädsla efter ett felklipp, eller helt enkelt att den är kittlig och ovan vid att få tassarna hanterade) är det viktigt att inte bara låta tiden gå. Förvuxna klor ökar risken för att hunden fastnar och bryter sin klo. Hunden blir ofta rejält halt och vill gärna slicka på sin fot tills det blir rött och irriterat. Då bör du snarast ta kontakt för att få hjälp.

Det går oftast inte att åtgärda ett klobrott eller klokapselbrott när hunden är vaken. Då är det bättre och lugnare för hunden att den får en dos lugnande och smärtstillande först.

Vid klobrott behöver hunden ofta ha tassbandage den första tiden. Hunden får också en krage för att inte kunna komma åt att plocka bort bandaget och slicka på sin brutna klo.

Tovklippning
Det finns många raser av hundar som regelbundet trimmas, antingen av djurägaren själv eller av en hundtrimmare. Det är den normala pälsvården, där hunden mår bra och inte har några sjukdomar eller besvär i sin hud.
Om en långhårig hund däremot får svåra tovor som du som djurägare inte lyckas reda ut själv, kan det vara aktuellt att höra av sig till mig. Stora tovor som sitter nära huden kan vara svåra att klippa bort på egen hand. Ibland kan det dessutom under tovorna gömma sig olika hudsjukdomar som fukteksem eller hotspot som det också kallas.