Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Klobrott gör ont!

Är din hund halt och slickar sig mycket på en tass? Den kan ha drabbats av klobrott och behöver få hjälp. När en klo blir för lång är det lättare att hunden fastnar och bryter den, vilket leder till hälta och smärta.

Ett klobrott är att likna vid att du bryter din nagel ända in på nagelbädden så att det blöder och gör ont. Dessutom kan hunden förvärra problemet genom att den vill slicka på sin tass och klo. Därför är det viktigt att du söker hjälp för din hund så fort som möjligt. Boka ett hembesök av Vetmobilen så hjälper vi dig.

Förhindra klobrott med korrekt kloklippning

Kloklippning och pälsvård tillhör den normala skötsel som är bra att vänja hunden vid redan som valp. Försök att avdramatisera kloklippningen för att minska risken för klobrott längre fram.

Det varierar från hund till hund hur ofta och hur mycket du ska klippa på klorna. Vissa hundar sliter sina klor mycket mot underlaget, men sällan lika mycket på alla klor. Kontrollera därför klorna regelbundet, så att de inte växer snett. Passa också på att kontrollera alla trampdynor och utrymmet mellan tår och trampdynor, så att det inte fastnar skräp där, som kan ge upphov till skav och andra hudproblem.

Om du själv har bekymmer att klippa klorna på din hund kan du ta hjälp av hundfrisör eller personalen i djuraffären som ofta erbjuder kloklippning som en tjänst.

En golden retriever hund får sina klor klippta av en människa i en blågrön arbetsklädsel. Ett stetoskop hänger runt människans hals. Korrekt kloklippning förebygger klobrott. Boka tid för hembesök av Vetmobilen.

Vetmobilen hjälper dig vid klobrott

Om din hund får ett klobrott är det viktigt att du söker hjälp. Vid ett hembesök från Vetmobilen kan vi hjälpa dig och din hund enkelt och smidigt. Vi ger vanligtvis lugnande, eftersom det gör så ont i hundens klo vid hantering, rengöring och behandling.

När hunden har blivit trött av det lugnande klipper vi bort all päls runt den drabbade klor. Vi kan ge lokalbedövning som extra smärtlindring och dessutom får hunden vanligen smärtstillande/antiinflammatorisk som injektion eller via munnen.

En lockig brun hund (Lagotto romagnolo) ligger lugnt på bordet efter att ha fått lugnande. Veterinär Agneta klipper bort päls från tassen och den tå som fått ett klobrott.

Om klobrottet sitter högt upp, nära klofalsen (motsvarande nagelbandet) försöker vi få bort alla rester av klokapseln. Sedan kan det växa ut en ny frisk klo. Om klobrottet däremot sitter längre ner mot klons spets kan det räcka att vi tar bort alla lösa delar. Därefter rengör vi hela klon och tån.

Under de första dagarna behöver den nakna pulpan under klon extra skydd. Därför anlägger vi ett tassbandage som får sitta 1-2 dagar. Därefter räcker det att skydda tassen med en ren bomullstrumpa när hunden är inomhus. Skydda tassen med en plastpåse eller en hundsko när hunden ska gå ut.

Det viktigaste redskapet för en lyckad behandling av klobrott är att hunden inte får slicka på sin tass medan det läker. Se därför till att ha en krage på hunden så att den inte kan komma åt sin tass alls. Kragen är ett nödvändigt ont!

Tovklippning

Det finns många hundraser som behöver regelbunden pälsvård, antingen av djurägaren själv eller av en hundtrimmare eller hundfrisör. Om en långhårig hund däremot får svåra tovor som du som djurägare inte lyckas reda ut själv, kan det vara aktuellt att höra av sig till oss på Vetmobilen.

Stora tovor som sitter nära huden kan vara svåra att klippa bort på egen hand. Ibland kan det dessutom under tovorna gömma sig olika hudsjukdomar som fukteksem eller hotspot som det också kallas.

Dessa hudproblem kan också göra ont och förhindra att hunden låter dig kamma eller klippa pälsen. Vi kan då hjälpa till vid hembesök för behandling av din hund.