Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Tovklippning

Långhåriga katter kan få tovad päls

Det är inte ovanligt att långhåriga katter behöver hjälp med tovklippning. Vissa får tovor kring bakbenen och baksidan av låren. Andra får tovor under magen eller i armhålorna. En del katter får problem med att komma åt på ryggen, och blir toviga där.

Vanlig pälsvård med kam och borste är normalt inte stressande för katten. Många katter upplever det rogivande att bli ompysslade. Om katten emellertid har omfattande tovor kan det vara omöjligt för dig som djurägare att rå på dem. Om pälsen har tovat sig i stora områden kan det också göra för ont på katten att få dem utredda eller borstade. Då är det bättre att tillkalla veterinär hjälp. Maskinklippning av katten kan vara den enda möjligheten i dessa fall. Att bara låta katten vara tovig är inte acceptabelt ur djurskyddssynpunkt.

Tovklippning. Veterinären klipper katten med en klippmaskin. Det är många tussar av päls på en långhårig gråspräckliga katten.
Tovklippning under narkos eller lugnande medel är det minst stressande för katten. Bilden är publicerad med tillstånd av djurägaren/fotografen.

Lugnande medel inför tovklippning

Innan vi påbörjar tovklippningen av din katt får den en lugnande spruta. För att ge lugnande undersöker vi katten först; lyssnar på hjärta och lungor och kollar om katten är frisk i övrigt. Eftersom klippningen kan upplevas stressande är det bäst för katten att den får sova lite under behandlingen.

Katten på bilden ovan är till och med sövd, eftersom den kastrerades vid samma besök. Vid narkos är katten helt medvetslös och känner ingenting. En stund efter att tovklippningen är avslutad kan katten få ett läkemedel som motverkar det lugnande medlet. Katten vaknar inom några minuter och börjar röra på sig igen.

Det är viktigt att katten får lite extra värme efter att den har varit sövd eller sederad (när det är bara det lugnande medlet). De kan förlora lite i kroppstemperatur vid sedering/narkos, och det är bra att de är uppe och rör sig direkt efteråt, för att kompensera sin temperaturförlust.

Om det finns tillgång till ett badrum med golvvärme är det en bra plats för katten att vakna upp ur narkosen/sederingen på. Man kan gärna ställa in en vattenskål och en kattlåda, så får den börja vakna till i sin egen takt. Ge katten mat först när den verkar helt pigg och sitt vanliga jag, vanligen inom några timmar.

Smärta kan vara orsaken

Vissa katter har svårare att sköta om sin päls när de blir lite äldre. Till exempel kan även korthåriga katter få bekymmer med pälsvården, när de blir till åren. Om vi misstänker att din katt har en underliggande orsak till tovbildningen, t ex artros och smärta, tar vi en diskussion om det i samband med besöket. Det är viktigt att din katt inte går och har ont i onödan, när det finns hjälp att få.

Kampanj vid tovklippning

Om du bokar tid för tovklippning i mars eller april 2020 får du rabatt med 250 kr. Du kan läsa mer om kampanjen för klippning av katt här.