Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

När katten behöver hjälp med tovklippning

Det är inte ovanligt att långhåriga katter behöver hjälp med tovklippning. Vissa får tovor kring bakbenen och baksidan av låren, medan andra får tovor under magen eller i armhålorna. En del katter får problem med att komma åt på ryggen, och blir toviga där. Det sistnämnda gäller ofta för lite äldre katter som kan få tovproblem om de har artros och är lite mindre viga än de var i unga år.

Boka tovklippning av din katt

Veterinär Agneta gör tovklippning på en långhårig katt med många tovor. Beställ ditt hembesök på vetmobilen.se

Kan man klippa bort tovor på katt?

Om katten har stora eller omfattande tovor kan den enda lösningen vara att klippa eller raka bort tovorna.

Varför Lejonklippning katt?

Ofta räcker en så kallad lejonklippning, där man lämnar pälsen runt skuldror och framåt, på fram- och bakben och svansen. Om det inte är för många tovor på magen kan man lämna pälsen där. För att katten inte ska bli stressad är det oftast nödvändigt att den får lugnande medel.

Boka ditt hembesök här!

    Pälsvård förebygger problem

    Vanlig pälsvård med kam och borste är normalt inte stressande för katten. Många katter upplever det rogivande att bli ompysslade. Om katten däremot har omfattande tovor kan det vara omöjligt för dig som djurägare att rå på dem. 

    När pälsen har tovat sig i stora områden kan det också göra för ont på katten att få dem utredda eller borstade i vaket tillstånd. Då är det bättre att tillkalla veterinär hjälp. Maskinklippning av katten kan vara den enda möjligheten i dessa fall. Att bara låta katten vara tovig är inte acceptabelt ur djurskyddssynpunkt.

    Lugnande medel vid tovklippning

    Innan vi påbörjar tovklippningen av din katt får den en lugnande spruta. För att ge lugnande undersöker vi katten först; lyssnar på hjärta och lungor och kollar om katten är frisk i övrigt. Eftersom klippningen kan upplevas stressande är det bäst för katten att den får sova lite under behandlingen.

    En stund efter att tovklippningen är avslutad får katten ett läkemedel som motverkar det lugnande medlet. Katten vaknar inom några minuter och börjar röra på sig igen.

    Det är viktigt att katten får lite extra värme efter att den har varit sederad eller sövd. De kan förlora lite i kroppstemperatur vid sedering/narkos, och det är bra att de är uppe och rör sig direkt efteråt, för att komma igång igen.

    Om det finns tillgång till ett badrum med golvvärme är det en bra plats för katten att vakna upp ur sedering/narkos. Man kan gärna ställa in en vattenskål och en kattlåda, så får den börja vakna till i sin egen takt. Ge katten mat först när den verkar helt pigg och sitt vanliga jag, vanligen inom några timmar.

    Vissa katter har svårare att sköta om sin päls när de blir lite äldre. Till exempel kan även korthåriga katter få bekymmer med pälsvården, när de blir till åren. Om vi misstänker att din katt har en underliggande orsak till tovbildningen, till exempel artros och smärta, tar vi en diskussion om det i samband med besöket. Det är viktigt att din katt inte går och har ont i onödan, när det finns hjälp att få.

    Läs mer och kontakta Vetmobilen

    Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

    Här på sidan kan du också nå oss via Messengerknappen i nedre högra hörnet, om du vill ställa en fråga eller boka ett hembesök från Vetmobilen.