Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Smärta hos katt

Våra katter är experter på att dölja svagheter. Hur ska du då veta om den har ont? Smärta hos katt kan yttra sig på många olika sätt, som du kan läsa mer om längre ner på sidan. Om du vill ha hjälp med att veta hur just din katt mår kan du boka ett hembesök av Vetmobilen för bedömning.

Boka ditt hembesök för bedömning om din katt har ont

Röd och vit katt med stora pupiller, som kan vara ett tecken på smärta eller stress.

Hur visar sig smärta hos katt?

Om du ser tecken på smärta hos din katt ska du kontakta veterinär. Det finns idag många bra smärtstillande läkemedel för katter. Dessa är dock receptbelagda och katten behöver bli undersökt av veterinär innan den kan få ett recept utskrivet.

Hur ser jag om min katt mår dåligt?

En katt som är sjuk drar sig ofta undan och gömmer sig – ett beteende som kommer från att skadade djur lättare blir byten för rovdjur. Andra tecken kan vara att katten kurar ihop sig, jamar eller gör annorlunda läten. Katten kan också bli aggressiv eller rastlös.

Boka ditt hembesök

  Hur vet jag om min katt har ont?

  Jag läste nyligen en artikel om vilka beteenden katter vanligen visar när de har ont. Det kan vara låggradig smärta och höggradig smärta, och vid smärtsamma tillstånd av många olika slag. Forskare vid Universitetet i Lincoln genomförde studien och man kom fram till 25 tecken som var tillräckligt för att indikera smärta hos katt. Inget enskild tecken/beteende var dock nödvändigt för att indikera smärta.

  Fundera en stund på vad det betyder. Diskutera i grupp och återkom sedan. Många tror att det finns ett specifikt beteende som måste finnas för att säga att katten har ont, men alla katter är olika. Vissa beteenden kan katten dessutom visa utan att det indikerar smärta hos katten. Glasklart, eller hur? Några exempel följer nedan, så det kanske blir enklare att förstå.

  Tecken på smärta? står det till vänster i bild. Till höger finns en vit och svart katt som tittar sig över axeln och har fällda öron. Den ser lite obekväm ut, kanske den känner smärta?

  Uppenbara tecken på smärta

  Några smärtsamma tecken är uppenbara. Katter med ont i ben och leder kan halta, eller ha svårigheter att hoppa upp på möbler de vanligen hoppar upp i. Andra har en mer generell ovillighet att röra sig eller kan reagera vid beröring. Många äldre katter med misstänkt artros rör sig med krökt rygg och lite böjda bakben, som om de inte känner sig bekväma i sin egen kropp.

  Mindre uppenbara tecken på smärta

  Andra tecken på smärta är långt ifrån uppenbara, och särskilt om de uppträder sporadiskt till en början. Likaså om de kommer smygande och gradvis, kan det vara risk för att djurägaren inte upptäcker dem. Eller att djurägaren ser dem som en ofrånkomlig del av åldrandet och inte tar upp dem till diskussion med sin veterinär. Eller tar upp den för sent, när katten redan har haft ont ett bra tag.

  Vissa katter drar sig undan eller gömmer sig för att de inte vill bli berörda. Vissa katter slutar sköta om sin päls ordentligt, för att de har svårt att komma åt, eller att det gör ont i vissa ställningar. Ytterligt andra putsar frenetiskt på ett och samma ställe. Till exempel är det vanligt att katter som har ont putsar bort all päls på magen eller insidan av låren. Det kan vara tecken på problem med urinvägarna, men lika gärna smärta från artros i höftlederna.

  Påverkan på humöret kan också vara tecken på smärta, både om katten uppvisar tillfälliga humörsvängningar eller ett mer varaktigt förändrat temperament. Särskilt äldre katter, som tidigare har varit godmodiga till sin natur, kan vid smärta verka grinigare än förut. Tänk då på att det kan vara ett tecken på smärta.

  Slutsats om smärta hos katt

  Studien kom fram till att 25 olika tecken/beteenden kan vara en tillräcklig indikation på smärta hos katt, men inte synliga vid alla smärtsamma tillstånd.

  Man måste alltid se till helheten i varje enskilt fall. Alla de olika beteenden katten visar, tillsammans med resultat från provtagning och klinisk undersökning, leder sammantaget till en korrekt bedömning av kattens smärta.

  Och du, om du misstänker att din katt har ont. Sök hjälp av din veterinär.

  Vänliga hälsningar,
  Agneta Andersson
  Veterinär Vetmobilen

  Ps.
  Hela artikeln finns tillgänglig som en ”open access”-artikel. Den heter: Merola I, Mills DS (2016) Behavioural Signs of Pain in Cats: An Expert Consensus. PLoS ONE 11(2): e0150040. Länk här. Om du är intresserad av smärta hos katt – läs den! ??

  Läs mer och kontakta Vetmobilen

  Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

  Boka ditt hembesök av Vetmobilen genom att skicka sms på 070-208 45 32 eller skicka ett mejl på info@vetmobilen.se. Vi hör av oss inom 2-3 arbetsdagar med förslag på tid.