Kastration av hankatt

Hankatter kan kastreras vid hembesök

Vid kastration av en kattunge bör den vara ca 6 månader gammal och väga ca 2 kg. Det går att göra det tidigare, men då är de anatomiska strukturerna så små att det kan vara rent tekniskt svårt. Vetmobilen rekommenderar att honkatter kastreras på klinik, då det är ett ingrepp in i bukhålan. Hankatter går bra att kastrera vid hembesök, så behöver du som kund inte köra iväg med den till klinik.

På våren är det vanligt att honkatterna löper. Det är också vanligt att hankatterna drar iväg hemifrån och de kan lätt råka i slagsmål i revirstrider. För att minska risken för dessa sårskador, och även risken för att katten blir påkörd, är kastration en bra idé. Alla katter som inte är tänkta för avel kan med fördel kastreras.

Förberedelser för kastration

Stäng in katten kvällen före den bokade tiden, så att den säkert är på plats. Det är tyvärr ganska vanligt att katterna väljer att dra iväg just som man har bokat tid för kastration. Låt katten vara fastande under natten före operationen, för att minska risken att den mår illa och kräks i samband med narkosen. Det går bra att låta den ha tillgång till vatten.

Det är bra om du har tillgång till en transportbur att förvara katten i. Ibland kan det vara svårt att väga en katt på våg, och då underlättar det att väga den inklusive bur och sedan dra av burens vikt.

Vid kastration av hankatt behöver du förbereda en behandlingsplats. Lägg ut några tidningar och handdukar på ett köksbord. Se till att ha extra belysning i form av en skrivbordslampa och extra eluttag i närheten.
Rena handdukar ovanpå några tidningar ger ett halkfritt underlag för katten. Ha extra belysning i närheten och gärna en skarvsladd eller extra eluttag.

Gör i ordning en plats på köksbordet eller liknande plats enligt bilden ovan. Det blir en fullt tillräcklig operationsplats av några tidning och handdukar. Bra extrabelysning är lätt att ordna med en skrivbordslampa, och ha gärna extra eluttag i närheten också.

Narkos och smärtstillande

Katten får en dos lugnande först och blir då lite slö. En del katter mår illa och kan kräkas, och då är det bra om de har fastat före operationen. Katten får en dos smärtstillande medel och strax innan den görs i ordning för operationen får den ytterligare en spruta med narkosmedel. Efter klippning och tvättning av området kan kastrationen genomföras ganska snabbt. Det är ofta förberedelser och efterarbete tar längre tid än själva ingreppet.

Efter operationen

När tillräckligt lång tid förflutit sedan narkossprutan kan katten få ett motgift mot den första lugnande sprutan. Det gör att de vaknar till mycket snabbare än om kroppen skulle bryta ner allt läkemedel själv. Det är dock inte ovanligt att katten vill eftersova i några timmar. Jag kontrollerar alltid att katten inte blöder märkbart och ser så att den har börjat blinka själv igen, innan jag lämnar den att vila.

Efter operationen är det bra att katten kan vila ut på en varm och ombonad plats, gärna på ett golv med golvvärme, t ex i ett badrum. Katter förlorar alltid lite i kroppstemperatur under narkosen, och det är bra att ge dem lite extra värme och omtanke efter operationen. De kan få tillgång till vatten direkt när de vaknar till, men vänta med foder tills de verkar helt pigga och klara i huvudet.

Ovanligt med komplikationer

Vid kastration av hankatter avlägsnas båda testiklarna och huden lämnas att läka av sig självt. Det brukar ta några dagar till en vecka innan såret är läkt. Se bara till att katten inte slickar för mycket på såret, eller att någon annan katt i hushållet gör det. Det är nämligen sårinfektion på grund av för entusiastiskt slickande som är den vanligaste komplikationen efter kastration. Med tanke på hur många katter som kastreras är det här dock mycket ovanligt.

Sårinfektion går att förebygga genom att hålla katten inne i någon dag efter operationen. Om den verkar vilja slicka i sårområdet alltför mycket, går det att köpa en krage att sätta runt halsen, så att den inte kommer åt att slicka.

Om din katt skulle bli svullen i sårområdet och verka hängig och nedstämd ska du genast ta ny kontakt med Vetmobilen. Ta tempen på katten innan du ringer, så att du kan rapportera hur hög den är till mig. Normalt har katter 38-39 i kroppstemperatur. Om katten har 39,5 och högre är det definitivt feber.