Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Besiktning av valpar och kattungar

Både valpar och kattungar bör vara besiktigade, vaccinerade och ID-märkta redan före leverans till sin nya familj. Syftet med besiktning av unga djur är att på ett tidigt stadium se tecken på missbildning eller sjukdom.

Boka besiktning av valpkull eller kattungekull här

Tre bruna och vita valpar sover i en svart skokartong. Den ska symbolisera besiktning av valpar.

Varför görs besiktningen?

Syftet med besiktning av hund och katt är att upptäcka tecken på sjukdom eller missbildning. ID-märkning och vaccination gör ofta samtidigt.

Vad innebär besiktning av hund och katt?

Besiktning innebär en hälsokoll av ditt djur. Vid en besiktning kontrollerar veterinären bland annat ögon, öron, lymfknutor, hud och päls samt rörelseapparaten. I besiktningen ingår att studera hur djuret rör sig samt att lyssna på hjärta och lungor.

Boka ditt hembesök

   Du som är på väg att köpa hundvalpen eller kattungen ska få tillgång till besiktningsintyget av säljaren. Du kan också välja att inte köpa hunden eller katten utifrån vad veterinären har sett vid besiktningen. I vissa fall kan det vara obetydliga skönhetsfel, utan betydelse för hälsa och framtid, men det kan också vara allvarliga missbildningar.

  Att valpen/kattungen är veterinärbesiktigad före köpet är lite av en kvalitetsstämpel av uppfödaren. Denne vill att du ska veta vad du köper och inte drabbas av obehagliga överraskningar. Syftet med besiktningen är att uppfödare, köpare och försäkringsbolag har ett intyg på hundens eller kattens hälsa inför leverans och/eller försäkring.

  Besiktning, vaccination och ID-märkning kan vi göra vid hembesök. Det är skönt att slippa stressen för tik och valpar respektive katthona och kattungar att resa till veterinärklinik, samtidigt som man minskar risken för att de små utsätts för smitta när de är så unga och inte har hunnit bli vaccinerade.

  Lag på ID-märkning av hund

  Alla hundar i Sverige ska vara ID-märkta och registrerade i Jordbruksverkets hundregister, senast vid 4 månaders ålder. Denna lag gäller sedan 2001.

  Det är viktigt att du kontrollerar att kontaktuppgifterna till dig som ägare är korrekta. Det är det enklaste sättet för någon att hjälpa din hund att hitta hem, ifall den har sprungit bort. Utöver det statliga hundregistret finns det även frivilliga register för hundar hos SKK (Svenska kennelklubben). Om du har hunden registrerad hos SKK måste du dock även registrera den i jordbruksverkets hundregister.

  Lag på ID-märkning av katt

  Från och med 2023 ska din katt vara id-märkt och registrerad hos Jordbruksverket. Den ska märkas och registreras innan den är 4 månader. Detta innebär att staten ställer samma krav på kattägaren som man länge har gjort på hundägaren.

  Vetmobilen lämnar information vid ID-märkningen av din katt hur du ska registrera den i jordbruksverkets kattregister.

  Boka ID-märkning av din katt

  Två spräckliga och vita kattungar i en korg. Bilden symboliserar besiktning av kattungar.

  Vad är ID-märkning av katt?

  Märkning med ett mikrochip är den vanligaste id-märkningsmetoden. Mikrochipet injiceras med en nål under huden mellan skulderbladen. Katten behöver inte få lugnande medel för detta. Alla chip har ett unikt id-nummer som ska registreras hos Jordbruksverkets kattregister.

  Varför ska katten ID-märkas?

  ID-numret är personligt för din katt, vilket möjliggör att man kan identifiera katten vid ev. olycka och i det fall katten är upphittad, återförenas med er. 

  Boka ditt hembesök

   Från och med 1 januari 2023 är det lag på att ID-märka och registrera sin katt hos jordbruksverket, precis som det har varit för hund länge. Vetmobilen lämnar information vid ID-märkningen av din katt hur du ska registrera den i Jordbruksverkets kattregister.

   Många utekatter som kommer bort har bättre chanser att hitta hem om de är ID-märkta. ID-märkningen består av antingen en tatuering i vänster öra eller ett mikrochip under huden i nacken. Och det viktigaste av allt: att du skickar in dina kontaktuppgifter till registret. Det är tyvärr ganska vanligt att djurägare lägger pengar på att ID-märka sin katt, men sen glömmer bort att registrera katten i ID-registret.

   Det finns dessutom några frivilliga kattregister. Utöver att registrera din katt i jordbruksverkets ID-register kan du även registrera din katt hos SVERAK (Svenska kattklubbars riksförbund). SVERAKs ID-register omfattar mer än 300 000 katter i Sverige.  Du kan även registrera din katt i SKKs ID-register.