Besiktning av valpar och kattungar

Både valpar och kattungar bör vara besiktigade, vaccinerade och ID-märkta redan före leverans till sin nya familj. Syftet med besiktning av unga djur är att på ett tidigt stadium se tecken på missbildning eller sjukdom. Du som är på väg att köpa hundvalpen eller kattungen ska få tillgång till besiktningsintyget av säljaren. Du kan också välja att inte köpa hunden eller katten utifrån vad veterinären har sett vid besiktningen. I vissa fall kan det vara obetydliga skönhetsfel, utan betydelse för hälsa och framtid, men det kan också vara allvarliga missbildningar.
Att valpen/kattungen är veterinärbesiktigad före köpet är lite av en kvalitetsstämpel av uppfödaren. Denne vill att du ska veta vad du köper och inte drabbas av obehagliga överraskningar.
Besiktning, vaccination och ID-märkning kan vi göra vid hembesök. Det är skönt att slippa stressen för tik och valpar respektive katthona och kattungar att resa till veterinärklinik, samtidigt som man minskar risken för att de små utsätts för smitta när de är så unga och inte har hunnit bli vaccinerade.
Lag på ID-märkning av hund
Alla hundar i Sverige ska vara ID-märkta och registrerade i jordbruksverkets hundregister, senast vid 4 månaders ålder. När du planerar för att köpa en ny hundvalp kan du kolla i hundregistret om valparna finns registrerade på uppfödaren. När du sedan har köpt valpen ska du gå in och ändra ägaruppgifter. Denna uppdatering i registret kostar ingenting.
Det är viktigt att du kontrollerar att kontaktuppgifterna till dig som ägare är korrekta. Det är det enklaste sättet för någon att hjälpa din hund att hitta hem, ifall den har sprungit bort. Utöver det statliga hundregistret finns det även frivilliga register för hundar hos SKK (Svenska kennelklubben). Om du har hunden registrerad hos SKK måste du dock även registrera den i jordbruksverkets hundregister.

Katter och ID-märkning
Från och med 1 januari 2023 är det lag på att ID-märka och registrera sin katt hos jordbruksverket, precis som det har varit för hund länge.
Många utekatter som kommer bort har bättre chanser att hitta hem om de är ID-märkta. ID-märkningen består av antingen en tatuering i vänster öra eller ett mikrochip under huden i nacken. Och det viktigaste av allt: att du skickar in dina kontaktuppgifter till registret. Det är tyvärr ganska vanligt att djurägare lägger pengar på att ID-märka sin katt, men sen glömmer bort att registrera katten i ID-registret.
Det finns några olika frivilliga kattregister. Vid ID-märkning av katter lämnar Vetmobilen instruktioner för att registrera din katt hos SVERAK (Svenska kattklubbars riksförbund). Deras ID-register omfattar mer än 300 000 katter i Sverige. Här kan du registrera din huskatt i direkt på nätet och du som har en stambokförd raskatt kan läsa mer här.