Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Fästingburen sjukdom

Här har Vetmobilen samlat information om fästingburen sjukdom som kan drabba djur och människor i Sverige. Några exempel är bakterien Anaplasma phagocytophilum, bakterien Borrelia burgdorferi och viruset som ger upphov till TBE (Tick-borne encephalitis). 

En stor fästing på ett grönt blad. Fästingburna sjukdomar kan drabba människor och djur.

Anaplasmos en vanlig fästingburen sjukdom

En vanlig fästingburen sjukdom hos hund är anaplasmos. Fästingar kan infektera både människor och djur med bakterien Anaplasma phagocytophilum. Bakterien har tidigare hetat Ehrlichia equi och Ehrlichia phagocytophila, vilket bidrar till att namnet ehrlichios kan florera istället för det korrekta anaplasmos, som namn på sjukdom orsakad av den här bakterien.

Det är vanligt med infektion av A. phagocutophilum hos hund i Sverige. Det är dock inte alla hundar som får sjukdomssymtom som leder till veterinärbesök. Det finns inga bevis för att hundar får återkommande eller kroniska besvär av anaplasmos och sjukdomen har heller inte orsakat dödsfall.

De flesta hundar infekterade av A. phagocutophilum visar inga symtom alternativt tillfrisknar snabbt av sig själva, utan behandling. I en del fall kan veterinären dock förskriva antibiotika, om hunden ha besvärliga symtom.

Hos en i övrigt frisk hund kan man vid anaplasmos plötsligt se:

  • Feber och nedsatt allmäntillstånd.
  • Smärtande eller ömmande muskler och leder, ovilja att röra sig eller ledsmärta
  • Blodbilden kan vara påverkad avseende mängden röda blodkroppar och olika typer av vita blodkroppar
  • Blödningar i slemhinnor och nos har förekommit, men det är mer ovanligt

    Diagnos

    Det går att påvisa A. phagocutophilum i blodprov om det är i tidigt skede av infektionen med feber.

    Det går också att påvisa antikroppar mot bakterien i blodprov, men det behöver inte betyda att hunden är sjuk i anaplasmos just nu. Antikroppar efter tidigare infektion ligger kvar i blodet under lång tid, och många helt friska hundar kan ha antikroppar i sitt blod. Två blodprover med några veckors mellanrum kan vara nödvändigt, men det kan ändå vara svårt att tolka provsvaren.

    Det finns ingen anledning att provta friska hundar, eller hundar utan symtom på granulocytär anaplasmos, avseende antikroppar mot A. phagocutophilum.

    Källa: Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA. Mer information om fästingburna sjukdomar  i Sverige och särskilt  anaplasmos hos hund.

Fästingar i tassen hos en hund. Det finns fästingburna sjukdomar vi vill skydda våra hundar mot.

Borrelios en fästingburen sjukdom ffa hos människa

Vanliga fästingar i Sverige kan infektera både människor och djur med bakterien Borrelia burgdorferi. Infektion av bakterien är ganska vanligt hos hund, men det är ovanligt med sjukdomssymtom som leder till veterinärbesök. Ca 5 % av infekterade hundar visar symtom, och då är de vanligen lindriga.

I de fall sjukdom hos hund uppstår kan den komma lång tid efter infektionstillfället, ibland två till sex månader senare. Borreliainfektion kan orsaka följande symtom:

  • Inga symtom alls eller bara en hudreaktion vid fästingbettet
  • Akut feber, nedsatt allmäntillstånd
  • Plötsliga ledbesvär som kan visa sig som ”vandrande hälta”; det vill säga att hunden visar hälta från olika ben olika dagar.

Samtliga symtom brukar komma plötsligt hos en tidigare frisk hund. Det finns inte bevis för att borrelia hos hund ger långvariga tröttshetssymtom, återkommande hälta eller återkommande feber. Borrelios orsakar inte dödsfall.

Diagnos

Eftersom symtom på sjukdom vid borreliainfektion hos hund är ovanligt består diagnostiken i att försöka utesluta andra tänkbara orsaker till hundens symtom. Borrelios är alltså en uteslutningsdiagnos, och den är ofta svår att säkert fastställa. Olika typer av ledinflammationer och smärta hos framför allt äldre hundar kan ge symtom som påminner om borrelios hos människa, och därför är det lätt att tro att hunden har fått borrelia.

Källa: Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA. Mer information om fästingburna sjukdomar  i Sverige och särskilt  borrelios hos hund.

Brund hund med en fästing på halsen. Fästingar kan bära på fästingburna sjukdomar.

Fästingburen hjärninflammation

TBE står för Tick-borne encephalitis som på svenska är fästingburen hjärninflammation, en sjukdom som framför allt drabbar människor. Mer information om TBE hos människa kan du läsa på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Hundar kan bli infekterade av viruset, men sjukdom till följd av infektionen är ovanligt. Fästingar som bär på viruset kan smitta både människor och djur. Smittan går dock alltid via en smittad fästing; en hund kan alltså inte smitta direkt till en människa eller vice versa.

Olika blodprovsundersökningar från olika länder har visat att så många som en tredjedel och ibland upp till hälften av de friska hundarna hade antikroppar mot TBE-viruset i sitt blod. Det innebär att de någon gång har varit infekterade med viruset.

Beskrivningar av de ovanliga fall då hundar har utvecklat sjukdom till följd av TBE-virus kommer framför allt från Centraleuropa. Dessa hundar har plötsligt blivit mycket dåliga, troligen inom en vecka-tio dagar efter infektionen. Hundarna har fått hög feber, kraftigt nedsatt medvetande, samt kramper och förlamningssymtom. Hundarna har i dessa fall antingen självdött eller blivit avlivade inom några dagar. I Sverige har vi hittills inte sett några liknande fall.

Diagnos

Det finns en rad andra sjukdomstillstånd som ger liknande symtom som de som är beskrivna för TBE-sjukdom hos hund. Vid svår sjukdom som denna sker ofta avlivning och då går det att ställa diagnosen vid obduktion.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt. Här kan du läsa mer om TBE-infektion hos hund.

Vi kommer snart att skriva om hur du kan skydda din hund eller katt mot fästingar och därmed fästinburen sjukdom

Läs mer och ta kontakt

Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en liten inblick i vardagen hos en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

Här på sidan kan du också nå oss via Messengerknappen i nedre högra hörnet, om du vill ställa en fråga eller boka ett hembesök från Vetmobilen.

Läs mer och kontakta Vetmobilen

Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

Här på sidan kan du också nå oss via Messengerknappen i nedre högra hörnet, om du vill ställa en fråga eller boka ett hembesök från Vetmobilen.