Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Alfakloralos en varning

Vetmobilen vill utfärda en varning till er som har lagt ut musgift som innehåller alfakloralos. Handelsnamn är Muridax, Black pearl, Musgift Tomcat med flera. Om du har hund eller katt som kan komma åt antingen produkten direkt eller äta upp en mus som ätit av giftet kan den bli förgiftad. Det finns inget motgift mot alfakloralos.

En mus som äter nötter med texten "Varning för musgift!" i rött på gul botten ovanför. Texten handlar om en varning för alfakloralos som kan förgifta katter och hundar.
Musgiftet alfakloralos har lett till många fall av förgiftning hos framför allt katt. Vi vill därför utfärda en varning.

Alfakloralos ger neurologiska symtom

Verkningsmekanismen hos alfakloralos är inte helt känd. Ämnet används som musbekämpningsmedel i Sverige men även till en del andra skadedjur i andra länder. Hos möss orsakar alfakloralos undertemperatur (hypotermi) och medvetslöshet. Därefter dör mössen i ett komaliknande tillstånd.

Vid förgiftning av hund eller katt ser man i det första skedet av förgiftningen vinglighet, kramper och andra neurologiska symtom. Djuret kan uppvisa hyperreaktion på stimuli, det vill säga att djuret reagerar överdrivet vid ljud eller beröring, samtidigt som smärtkänsligheten kan vara nedsatt.

I ett senare skede blir djuren medvetslösa och kan gå in i koma. I det läget kan andningen vara påverkad och kroppstemperaturen påverkas. Hos hund kan man se hypertermi, det vill säga högre kroppstemperatur, troligen på grund av ökad muskelrörelse vid krampanfall. Hos katt ser man däremot i många fall hypotermi, det vill säga sänkt kroppstemperatur.

Inget motgift mot alfakloralos

Vid höga doser är livet i fara, eftersom det inte finns något motgift mot alfakloralos. Därför är understödjande behandling, som stöttar kroppens andning, cirkulation mm den enda behandlingen vid förgiftning. Djuret kan behöva intensivvård. Beroende på hur mycket gift katten eller hunden har fått i sig kan den blir frisk igen, men vissa djur avlivas av djurskyddsskäl om de blir alltför sjuka.

Om du vill läsa mer om alfakloralos finns det mer information här. Det är ett examensarbete för kandidatexamen på Veterinärprogrammet, skriven av Sandra Dahlström, 2017.

Sveriges veterinärförbund varnar för användning

Eftersom det har varit många fall av alfakloralosförgiftning över landet i höst försöker SVF (Sveriges veterinärförbund) påverka Kemikalieinspektionen till en förändring av klassningen av alfakloralos. SVF uppmanar till försiktighet eller att man helst inte använder alfakloralos alls.

Rekommenderar tidig vård

Vid tidigt insatt vård är prognosen god för att djuret ska bli bra. Om man dröjer för länge att söka vård är förutsättningarna däremot sämre. Vetmobilen rekommenderar att du alltid tar kontakt med veterinär vid misstanke om att din hund eller katt har kommit i kontakt med alfakloralos. Ju tidigare insatt behandling desto större chans att ditt djur klarar sig.

Hälsningar,
Agneta Andersson
Veterinär Vetmobilen

Läs mer och kontakta Vetmobilen

Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

Här på sidan kan du också nå oss via Messengerknappen i nedre högra hörnet, om du vill ställa en fråga eller boka ett hembesök från Vetmobilen.