Fukteksem och öroninflammation

Inflammation och infektion

Har din hund fukteksem? Eller får den öroninflammation när den badar på sommaren? Det är mycket vanligt att alla hundar har något hudproblem någon gång i livet. Cirka en femtedel av alla patienter som söker veterinärvård har något hudproblem, oavsett anledning till att de sökte vård.

Hudproblem kan vara svåra att utreda i och med att de kan ta sig så många olika uttryck. Ofta är huden inflammerad, dvs ökad värme, smärta, rodnad, svullnad och med nedsatt funktion. Dessa är kardinaltecken för inflammation (på latin: calor, dolor, rubor, tumor och functio laesa).

En infektion är när det finns smittämnen i kroppen eller på huden. En hudinfektion kan vara orsak till den inflammation som följer, men infektionen kan också ha tillkommit senare, dvs en sekundärinfektion.

Hudproblem kan yttra sig som ett enkelt sår, men många hudproblem är dessvärre mer omfattande. Flera till synes orelaterade symtom kan också höra ihop med en allvarlig underliggande diagnos. En hund kan till exempel ha röda tassar och öroninflammation som kan verka orelaterat till varandra. Vid närmare undersökning kan det visa sig att hunden är allergisk. Klådan i tassar och öron kan vara symtom på det.

Parasiter kan vara orsaken

Exempel på primär infektion är parasiter i huden, t ex löss, loppor, rävskabb, öronskabb (som också finns hos katt), mjällkvalster och hårsäckskvalster (Demodex). Skadan parasiterna gör leder till att hunden kliar sig och vill slicka på området. Kroppens svar på skadan är inflammation, och då blir klådan än värre. Det blir en negativ spiral.

Fukteksem

Både lång- och korthåriga hundar kan få fukteksem. Ibland hittar man en underliggande orsak till eksemet, ibland inte. Fukteksem är smärtande och kan vara svåra att hålla rena. Din hund kan ha så ont av sitt fukteksem att du inte får röra vid området, än mindre tvätta och hålla det rent. I så fall är det viktigt att du skyndsamt bokar en tid så att vi kan klippa rent runt eksemet, rengöra det och ge huden de bästa förutsättningarna för att läka.

Det är inte ovanligt att man behöver ge hunden lugnande, så att det går att komma åt att rengöra såret ordentligt. Beroende på eksemets omfattningen påverkar typ av behandling och behandlingstid. Hunden kan ofta behöva en krage eller någon annan åtgärd för att hindra den från att klia eller slicka på fukteksemet.

Öroninflammation

En öroninflammation behöver självklart också behandling. De kan göra rejält ont. Man behöver undersöka om man kan hitta någon underliggande orsak, som parasiter, eller om det finns jästsvamp eller bakterier i örat. Vid undersökningen behöver man ta prover för undersökning i mikroskop. Undersökningen innefattar också otoskopering, där man lyser ner i hörselgången, för bedömning av hörselgången och trumhinnan.

Ibland är öroninflammationen relativt enkel att komma till rätta med, men ibland är den ett symtom på ett mer omfattande problem. En återkommande öroninflammation är lämplig att utreda djupare, eftersom det kan grunda sig i en allergi. En brusten trumhinna tyder på att även mellanörat är involverat, och det kan också kräva mer omfattande behandling.