Kastration av katt

Hembesök för kastration av katt

Vid kastration av katt bör den vara ca 4-6 månader gammal och väga drygt 2 kg. Vetmobilen kastrerar hankatter vid hembesök, då det är ett litet ingrepp. Vi hänvisar honkatterna till kastration på klinik, då det är ett mer omfattande bukingrepp.

På våren är det vanligt att hankatterna drar iväg hemifrån och de kan lätt råka i slagsmål i revirstrider och strider om löpande honkatter. För att minska risken för dessa sårskador, och även risken för att katten blir påkörd, är kastration en bra idé.

Den 15 juni 2020 trädde jordbruksverkets föreskrift om hållande av hundar och katter i kraft (SJVFS2020:8, Saknr L 102

”Djurhållaren ska vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion av de djur som han eller hon ansvarar för.”

Ur SJVFS2020:8, 6 kap. 2 §

Föreskriften innebär i praktiken att alla utekatter som inte är tänkta för avel bör kastreras.

Förberedelser för kastration av katt

Stäng in katten kvällen före den bokade tiden, så att den säkert är på plats. Det är tyvärr ganska vanligt att katterna väljer att dra iväg just som man har bokat tid för kastration. Låt katten vara fastande under natten före operationen, för att minska risken att den mår illa och kräks i samband med narkosen. Däremot får katten dricka vatten som vanligt.

Det är bra om du har tillgång till en transportbur att förvara katten i. Ibland kan det vara svårt att väga en katt på våg, och då underlättar det att väga den inklusive bur och sedan dra av burens vikt.

En förberedd operationsplats för kastration av katt. Några tidningar på ett köksbord, en ren grön handduk ovanpå och en skrivbordslampa för extra belysning.
Rena handdukar ovanpå några tidningar ger ett halkfritt underlag för katten. Ha extra belysning i närheten och gärna en skarvsladd eller extra eluttag.

Vid kastration av katt behöver du förbereda en behandlingsplats. Lägg ut några tidningar och handdukar på köksbordet eller liknande plats enligt bilden ovan. Se till att ha extrabelysning i form av en skrivbordslampa, och ha gärna extra eluttag i närheten.

Narkos och smärtstillande

Katten får en dos lugnande först och blir då lite slö. En del katter mår illa och kan kräkas, och då är det bra om de har fastat före operationen. Katten får en dos smärtstillande medel och strax innan den görs i ordning för operationen får den ytterligare en spruta med narkosmedel. Efter klippning och tvättning av området kan kastrationen börja. Det är vanligt att förberedelser och efterarbete tar längre tid än själva ingreppet.

Efter kastrationen

När tillräckligt lång tid förflutit sedan narkossprutan kan katten få ett motgift mot den första lugnande sprutan. Det gör att de vaknar till mycket snabbare än om kroppen skulle bryta ner allt läkemedel själv. Det är dock inte ovanligt att katten vill eftersova i några timmar. Vetmobilen kontrollerar alltid att katten inte blöder märkbart och ser så att den har börjat blinka själv igen, innan vi lämnar den att vila.

Efter operationen är det bra att katten kan vila ut på en varm och ombonad plats, gärna på ett golv med golvvärme, exempelvis i ett badrum. Katter förlorar alltid lite i kroppstemperatur under narkosen, och det är bra att ge dem lite extra värme och omtanke efter operationen. De kan få tillgång till vatten direkt när de vaknar, men vänta med att ge foder tills de verkar helt pigga och klara i huvudet.

Ovanligt med komplikationer

Vid kastration av hankatter opererar veterinären bort båda testiklarna och hudsåret får läka av sig självt. Det brukar ta några dagar till en vecka innan såret är läkt. Se bara till att katten inte slickar för mycket på såret, eller att någon annan katt i hushållet gör det. Det är nämligen sårinfektion på grund av för entusiastiskt slickande som är den vanligaste komplikationen efter kastration. Med tanke på hur många katter som blir kastrerade är det ändå ganska ovanligt. Om den verkar vilja slicka i sårområdet alltför mycket, går det att köpa en krage att sätta runt halsen, så att den inte kommer åt att slicka. Du kan också tillverka en av en papperstallrik. Håll katten inomhus om den har krage, så att den inte kan fastna i något utomhus.

Om din katt skulle bli svullen i operationssåret och verka hängig och nedstämd ska du genast ta ny kontakt med Vetmobilen. Ta tempen på katten innan du ringer, så att du kan rapportera hur hög den är. Normalt har katter 38-39 i kroppstemperatur. Om katten har 39,5 och högre är det definitivt feber.

Kampanj för kastration av katt mycket framgångsrik

Vetmobilen har haft en framgångsrik kastrationskampanj under januari-februari 2020. Därför fortsätter vi succén med en ny kampanj från september till november.

Du kan hålla utkik efter nu gällande kampanjer här. Ta också en titt på våra sociala medier för att inspireras och få information om vad vi har på gång. Vetmobilen finns på Instagram och Facebook. Här på sidan kan du också nå oss via Messengerknappen i nedre högra hörnet, om du vill ställa en fråga.