Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Böld efter bitsår

Katter som är i slagsmål får ofta bitsår. En tid efteråt är det vanligt att katten får en svullnad under huden. Som djurägare kanske man inte tänker på att katten hade en liten sårskada för 10-14 dagar sedan. Det tar ofta ett tag innan det har blivit en böld.

Boka en tid för åtgärd av böld hos din katt

Två katter som slåss på en gata. Den ena katten är röd och vit och den andra är vit med röda och svart fläckar. Slagsmål mellan katter leder ofta till en böld.

När ska du kontakta veterinär?

När en böld under huden växer börjar det spänna i huden och katten får ont. Oftast märker du det först när det gör så ont att du inte får klappa katten på det området. Då är det dags att kontakta veterinär för hjälp.

Varför får katten en böld?

Bölder uppstår när såret infekteras och infektionen kapslas in under huden. En böld kan spricka av sig självt, då en ofta tjock och illaluktande vätska kommer ut. Katten kan visa tecken på att inte må bra och tappar ibland aptiten. Spricker inte bölden behöver man få hjälp av veterinär.  

Boka ditt hembesök

    Böld under huden

    Det som har hänt efter att bitskadan i huden verkar ha läkt, är att bakterier har fått fäste under huden och hunnit utveckla en böld där. När bölden växer blir huden spänd och då börjar det göra ont. Ofta är det först då som djurägaren märker att katten har ett bekymmer. Det är när katten inte går med på att bli klappad på bakkroppen eller på svansroten.

    En katt som försvarar sitt revir eller går till anfall får ofta sårskador i framänden av kroppen, till exempel i kinden eller mellan örat och örat, på bogen eller halsen. Den katt som har varit tvungen att springa får ofta sina bitsår och därefter en böld i bakänden av kroppen, vid svansroten, ryggen eller baksida lår.

    Böld i kinden hos en katt. Katten är trefärgad (sköldpaddsfärg) och bölden sitter i högra kinden.

    Behandling av böld hos katt

    Vid behandling av en böld på katt får katten en lugnande spruta och ibland även narkosmedel och smärtstillande. Vi klipper rent från päls på och runt bölden, så att det ska bli lättare att hålla rent. Veterinären punkterar bölden och spolar ur sårhålan med koksaltlösning.

    Om det är en stor böld kan veterinären sätta ett dränage. Det är en liten slang av gummi vars uppgift är att hålla såret i huden öppet, så att eventuellt var och sårvätska ska kunna komma ut. Vi fäster dränslangen med något eller några stygn i huden. Djurägaren kan få instruktion att spola ur sårhålan med koksalt genom dränslangen. Katten behöver också en krage för att den inte ska klia på såret eller rycka ut dränslangen.

    Tömning av en böld i kinden på en katt. Vetmobilen jobbar vid hembesök.

    När det har gått några dagar ska dränslangen tas bort, och därefter får såret läka, med daglig sårrengöring. Det är viktigt att det läker inifrån och ut, så att såret i huden sluts sist. Om såret i huden däremot läker först finns det en risk för att det blir en ny böld på samma ställe.

    De flesta katterna är opåverkade i sitt allmäntillstånd vid en böld under huden. Därför är det mycket sällan som katten behöver allmän antibiotika. Däremot kan den behöva ytterligare smärtstillande medicin de närmaste dagarna.

    Läs mer och ta kontakt

    Följ gärna Vetmobilen på sociala medier för att få inspiration och information om framtida aktiviteter. Vi finns på Instagram och Facebook. Här på sidan kan du också skriva direkt till oss via Messengerknappen i nedre högra hörnet. Vi svarar så snart vi kan.