Böld efter bitsår

Katter som är i slagsmål får ofta bitsår. En tid efteråt är det vanligt att katten får en svullnad under huden, ofta på bakkroppen runt svansroten eller nere på svansen. Som djurägare kanske man inte tänker på att katten hade en liten sårskada för 10-14 dagar sedan. Det tar ofta ett tag innan det har blivit en böld.

Två katter slåss med varandra. Ena katten är röd och vit och den andra är brunt himalayatecknad (där huvud, ben och svans är mörkare än resten av kroppen). Bitsår efter kattslagsmål kan leda till en böld.
Två katter slåss.

Böld under huden

Det som har hänt efter att bitskadan i huden verkar ha läkt, är att bakterier har fått fäste under huden och hunnit utveckla en böld där. När bölden växer blir huden spänd och då börjar det göra ont. Ofta är det först då som djurägaren märker att katten har ett bekymmer. Det är när katten inte går med på att bli klappad på bakkroppen eller på svansroten.

Två bilder av en sövd katt där veterinären anlägger ett dränage av bölden, en gul slang som löper under huden för att sårvätska ska kunna dräneras. Det är så att kattens böld ska kunna läka.
Anläggning av drän vid behandling av böld i huden på en katt.

Dränering är viktigast

Om bölden brister av sig själv kan den läka av. Om katten har mycket ont är det dock bättre att hjälpa den på traven. Vid behandling av en böld på katt får katten en lugnande spruta samt narkosmedel och smärtstillande. Man klipper rent från päls på och runt bölden, så att det ska bli lättare att hålla rent. Veterinären punkterar bölden och spolar ur sårhålan. Om det är en stor böld kan ett dränage vara bra. Det är en liten slang av gummi vars uppgift är att hålla såret i huden öppet, så att eventuellt var och sårvätska ska kunna komma ut. Man fäster dränslangen med något eller några stygn i huden. Djurägaren kan behöva spola hålan ytterligare under läkningen.

När det har gått några dagar ska dränslangen tas bort, och därefter får såret läka. Det är viktigt att det läker inifrån och ut, så att såret i huden sluts sist. Om såret i huden däremot läker först finns det en risk för att det blir en ny böld på samma ställe.

De flesta katterna är opåverkade i sitt allmäntillstånd vid en böld under huden. Därför är det mycket sällan som katten behöver allmän antibiotika. Ibland får den ytterligare smärtstillande medicin de närmaste dagarna.