Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Compassion fatigue

Att se sjuka och skadade djur är en del av en veterinärs arbetsmiljö. Vår uppgift är att bota och lindra sjukdom när det är möjligt. När det inte går att bota eller lindra ska vi minska djurets lidande, det vill säga avliva djuret. Det är tillfredsställande arbete. Många av oss drivs av viljan att ta hand om djuret och dess djurägare. Förmågan att känna sympati och empati är en viktig anledning till att många väljer en karriär inom veterinärmedicinen.

Dock finns det något som heter ”compassion fatigue” som drabbar många veterinärer och annan djurhälsopersonal. Det är en känsla som liknar utbrändhet, men som är nära kopplat till yrkets roll som omvårdande och omhändertagande. Compassion fatigue är en form av indirekt trauma. Traumat uppkommer av att man hela tiden hjälper djur, och deras människor, igenom traumatiska skador och lidande. Det kan leda till en känslomässig utbrändhet hos djurhälsopersonalen, att man till slut inte orkar känna den sanna empatin och sympatin längre. Det kan även bidra till utbrändhet och depression.

En svensk benämning på fenomenet är empatistress eller empatitrötthet. Vad är empatitrötthet? I yrken där man kommer nära människor och deras livssituation är det allt fler som känner sig otillräckliga eller till och med maktlösa. Forskningen har numera ett namn på denna inre stress – empatitrötthet.

En kvinna i rosa tröja håller en katt i armarna. Texten handlar om compassion fatigue hos veterinärer.

"Gulla med katter hela dagarna"

Det finns en ganska allmänt utbredd tro att veterinärer klappar djur dagarna i ända, och det är en drömsituation för många. Tyvärr är verkligheten ganska annorlunda.

Givetvis får vi besiktiga kattungar och hundvalpar som en del av arbetet, men det är också en uppgift med stort ansvar. Besiktningen beskriver eventuella fynd på kattungen eller hundvalpen. Dessa fynd påverkar möjligheten för uppfödaren att sälja kattungen/hundvalpen. Besiktningsfynden påverkar dessutom den framtida ägarens möjlighet att få sitt djur försäkrat utan undantag i försäkringen. Det är alltså ett stort ekonomiskt ansvar att besiktiga valpar och kattungar. 

I den slutgiltiga delen av en katts liv är veterinären en viktig medaktör. Vi är den som ska guida och råda djurägaren genom det svåra beslutet att låta den gamla och sjuka katten få somna in, som vi tidigare har skrivit om. Beslutet är djurägarens, men det är naturligt att vilja få stöd av en yrkesman och få en bekräftelse på att man fattar rätt beslut.

Vård i livets slut

Som veterinär är jag van vid att få avsluta livet hos gamla och sjuka hundar och katter. Många tror att det är det värsta med att vara veterinär, men det är inte min uppfattning. Det värsta med att vara veterinär är när jag ser djur som borde ha fått sluta sitt liv tidigare, men där beslutet har dröjt för länge. Ansvaret för djurets välbefinnande alltid ligger hos djurägaren. Trots det kan veterinären må dåligt av att se onödigt lidande hos djur. Det kan påverka vår arbetsmiljö negativt och bidra till compassion fatigue.

En katt som inte har ätit på några dagar, som alltså väljer att svälta hellre än att äta, mår verkligen inte bra. Det kan vara dåliga tänder, ett lidande i sig, eller njursjukdom som leder till att djuret inte äter. Oavsett orsak är det inte ok att vänta i flera dagar med att kontakta veterinär för att låta djuret somna in. 

Vi har också haft ett antal förfrågningar nu i januari där vi har fått hänvisa djurägare vidare till andra veterinärkliniker, eftersom Vetobilen har varit fullbokad, och de aktuella djuren har behövt få somna in så fort som möjligt. 

Vi rekommenderar att du inte väntar alltför sent med avlivningbeslutet att det måste ske akut. Detta både för djurets skull, men också den veterinärens skull, som blir den som ska avsluta djurets lidande.

Vänliga hälsningar,
Agneta Andersson
Leg veterinär Vetmobilen

Boka tid för din katt att somna in

Tigrerad katt som ligger och ser in i kameran. Texten handlar om compassion fatigue hos veterinärer.

Hur vet man att det är dags att avliva katt?

Titta på bilder och filmer. Ibland kommer förändringarna gradvis så de är svåra att märka. Markera i en kalender bra och dåliga dagar. Om de dåliga dagarna överväger är det ett tecken på att det är dags att överväga avlivning.

När är det dags att låta katten somna in?

Oftast bokas en tid för avlivning men det händer att sjukdomsförloppet är så hastigt att du behöver uppsöka veterinär akut för att katten ska få somna in. 

Boka ditt hembesök

    [c4wp_nocaptcha g-recaptcha-response]

    Läs mer och kontakta Vetmobilen

    Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

    Boka ditt hembesök av Vetmobilen genom att skicka sms på 070-208 45 32 eller skicka ett mejl på info@vetmobilen.se. Vi hör av oss inom 2-3 arbetsdagar med förslag på tid.