Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Navelbråck hos katt

Vi skaffade för några veckor sedan två kattungar från Smålandskatten. Det var två syskon, en hane och en hona. Hanen hade lite bekymmer med huden, smutsiga öron, hudeksem och follikulit, och honkatten hade ett navelbråck. Det är på något sätt symtomatiskt för en veterinär att skaffa kattungar som jag behövde laga lite. 😊

Navelbråck hos katt är inte helt ovanligt. Det beror på hur stort navelbråcket är om det är allvarligt eller inte för katten. I det här fallet var bulan på magen i storleksordningen 3-4 cm. Det är dock alltid bråckportens storlek som avgör hur allvarligt navelbråcket är.

En blåsilvertigréfärgad katt som sover på en pall. Hon har ett navelbråck som vi ska operera.
Vilda sover i godan ro.

Navelbråck innebär att bukmuskulaturen i närheten av naveln inte har vuxit ihop hela vägen under kattungens fosterutveckling. Därför är det en öppning i bukväggen som gör att delar av bukens innehåll kan åka ut genom bukväggen. Det blir då en bula på magen mellan bukväggen och huden. Eftersom huden är flexibel tillåter den detta. Om öppningen är liten kan katten vara helt opåverkad av sitt navelbråck.

Navelbråck kan vara allvarligt

Om däremot bråckporten är större, så att delar av tunntarmen åker ut genom hålet i bukväggen, kan det bli problem. Tarmen kan få en omvridning så att blodtillförseln till det tarmpartiet blir avsnört. Det kan leda till att hela tarmen svullnad upp. I det läget gör det både ont för katten och kan bli livshotande, eftersom tarmen blir skadad.

I Vildas fall var bråcket mjukt, och reponerbart. Det innebär att det gick att trycka tillbaka bukinnehållet in i bukhålan igen. Öppningen i bukmuskulaturen var jag dock tvungen att laga, för att förebygga att det skulle bli problem längre fram.

Operation av navelbråck och samtidig kastration

Vilda är lite drygt 4 månader gammal och väger ca 2 kg. Därför bedömde vi att det skulle gå bra att kastrera henne och samtidigt reparera öppningen i bukväggen. Inför operation fick katten fasta i några timmar, så att hon inte har magsäcken full med mat. Vid sövning kan de nämligen bli illamående, och kräkas.

Vilda fick lugnande och smärtstillande läkemedel och därefter narkosmedel med injektion. Hennes mage rakades fri från päls och området tvättades noga med tvål och vatten samt klorhexidinsprit för desinfektion.

Noggrann handtvätt inför operationen

Under operationen har jag mössa och munskydd på mig, för att hindra hår mm att falla ner i operationsområdet. Det skyddar även mig som kirurg mot eventuellt stänk under operationen.

Veterinär Agneta har operationsmössa och -munskydd vid operationen för navelbråck hos katten Vilda.
Operationsmössa, -munskydd och sterila handskar efter noggrann handtvätt.

Inför operationen av navelbråck tvättar jag mina händer noga. Jag petar bort smuts från under naglarna och därefter borstar jag alla ytor på händer noga med nagelborste. Slutligen tvättar jag händerna tre gånger med tvål och vatten för att bli så ren som möjligt. Efter torkning desinficerar jag händerna med flytande handsprit, och sedan får händerna lufttorka. Först därefter kan jag ta på mig de sterila handskarna och börja operera.

Kastrationen först

Vid kastration av honkatt öppnar jag i Linea alba, vilket betyder den vita linjen. Det är mittlinjen av buken, där ett stråk av bindväv förenar de två sidorna av bukväggens muskulatur. Vid ett navelbråck har alltså Linea alba inte vuxit samman fullständigt, utan har en svag punkt, en bråckport. Där kan bukorgan komma ut genom bukväggen. När jag la snittet genom huden såg jag att Linea alba var bredare än normalt, ca 1-2 cm bred. Den var också tunn och genomskinlig.

För att genomföra kastrationen av honkatten skär jag genom bindväven i mittlinjen och in i bukhålan. Jag letar reda på det vänstra livmoderhornet och vänster äggstock och knyter av blodkärlet som leder till äggstocken. Därefter letar jag fram den högra äggstocken på samma sätt, och knyter av, ligerar, dess infästning. Därefter sträcker jag ut livmoderns båda livmoderhorn och letar mig ner mot livmoderkroppen där de båda hornen går ihop. Där ligerar jag av livmodern med suturmaterial och klipper därefter av den och tar bort den.

Mer komplicerat vid navelbråck

Vid slutning av såret efter en kastration är det i vanliga fall ganska enkelt. Jag kontrollerar att det inte är någon blödning i buken. Jag syr ihop bukväggen i denna Linea alba som vi tidigare har nämnt. Underhudsfettet syr jag också i hop med några stygn för att minska sårhålan mellan bukvägg och hud. Därefter syr jag ihop huden.

Vid operationen av Vilda med sitt navelbråck, var det dock lite mer komplicerat. Som jag beskrev tidigare var Linea alba mycket bredare och tunnare än normalt. Därför måste jag dra ihop bukväggen genom stygn i muskulaturen vid sidan av Linea alba. Svagheten som den tunna Linea alba utgör måste jag försöka förstärka genom att sy ihop bukväggen med lite större tag. När jag hade sytt ihop snittet i bukväggen, såg jag att den breda och försvagade Linea alba fortsatte längre upp. Den fortsatte förbi naveln i kranial riktning (vilket betyder ”mot huvudet”). Denna försvagning måste jag laga, innan jag kan sy ihop underhudsfett och hud. I annat fall skulle Vilda fortsätta att ha ett navelbråck även efter kastrationen.

Lagning av bråckport

Jag var därför tvungen att förlänga snittet i huden längre upp. Då upptäckte jag själva bråckporten. Hålet in i bukhålan fanns ovanför naveln, mot huvudändan till. Jag hade alltså kommit in i det man kallar bråcksäcken, den struktur som omsluter bråckinnehållet när katten står upp. Vid operationen låg ju katten redan på rygg och därför hade innehållet i bråcksäcken åkt tillbaka in i bukhålan. Bråcksäcken var därför tom.

Det är dock mycket viktigt att jag kunde komma åt att laga bråckporten, det vill säga hålet in i bukhålan. Hur stort hålet är ca 1 cm i diameter, syns på bilden nedan.

Operationssåret vid navelbråck. Snittet i bukväggen efter kastrationen är sytt, men bråckporten syns som ett hål längst upp i bild. Hålet går från under huden och in i bukhålan.

Jag anlade två ringformiga stygn, så kallade tobakspungsuturer, och drog sedan åt, för att försluta hålet i bukväggen. Därefter förstärkte jag ytterligare genom att sy i underhudsfettet och dra ihop sårhålan i området så mycket jag kunde. Sårhålan drog jag ihop längs hela snittet. Därefter sydde jag huden intrakutant, det vill säga stygnen ligger i hudens plan, utan stygn som sticker upp. Eftersom suturmaterialet är resorberbart, löser kroppen upp det, så att det inte är några stygn som behöver klippas bort.

Krage efter operation av navelbråck

När huden var hopsydd fick Vilda vila ut efter operationen. Hon fick ligga under handdukar i ett varmt badrum. Hon fick också en medicin som motverkar den lugnande sprutan hon fick, så att hon skulle vakna upp lite snabbare. Vi satte på henne en krage, för att hon inte skulle kunna komma åt att slicka på sitt operationssår. Vi ska testa med en body också. Det finns särskilda operationsbodys, men det här är ett klädesplagg som mina barn hade som helt nyfödda. Det är dock inte säkert att den kommer att skydda såret tillräckligt, utan kragen kan nog komma att behövas ändå.

Nyopererad Vilda katt äter mat med kragen på. Hon har också en body eftersom hon var frusen efter operationen.
Vilda får ha maten i fred för Jensen, när hon kommer på hur hon trär kragen över matskålen.

Vilda ska få smärtstillande i några dagar efter operationen. Det var ett ganska långvarigt och omfattande ingrepp, dels med kastrationen, dels med operationen av hennes navelbråck.

Vi får rapportera lite längre fram hur det går för Vilda med tillfrisknandet. Och du, det är visst Internationella kattdagen idag, 8 augusti. Det passade ju särskilt bra att operera mina katter just den dagen.

Tack till min kollega Anna Maria Erixson, som hjälpte till vid operationen. Hon skötte narkosen och var allmänt stöd och konsult vid lagningen av Vildas navelbråck. De flesta av bilderna är det också hon som har tagit.

Många kramar,
Veterinär Agneta

Läs mer och kontakta Vetmobilen

Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

Boka ditt hembesök av Vetmobilen genom att skicka sms på 070-208 45 32 eller skicka ett mejl på info@vetmobilen.se. Vi hör av oss inom 2-3 arbetsdagar med förslag på tid.