Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Smittsam digital dermatit hos får

Man har nyligen hittat fall av smittsam digital dermatit, CODD (contagious ovine digital dermatitis), hos får i Sverige. Det är första gången vi har hittat sjukdomen här, medan den är vanlig i bl a Storbritannien och Australien. Den troliga sjukdomsorsaken är en bakterie som är närbesläktad med den som orsakar DD (digital dermatit) hos nöt.

Varning för stark bild! 

En fårklöv där ena klövhalvans horn håller på att lossna och det är rött och irriterat under. CODD (contagious ovine digital dermatitis) eller smittsam digital dermatit.

Foto: Jennifer Duncan, University of Liverpool

Smittsam och hastigt förlopp

Sjukdomen hos får verkar dock ha ett hastigare förlopp än hos nöt. Det kan börja med ett till synes enkelt sår i kronranden, som sedan leder till mer eller mindre fullständig exungulation, dvs klövkapselavlossning. Fåren blir kraftigt halta med ett stort djurlidande som följd. Tyvärr finns det i dagsläget ingen metod för att sanera bort sjukdomen ur en drabbad besättning. Det viktigaste är att iaktta försiktighet vid inköp av livdjur. 

Rekommendationer för god klövhälsa i din besättning

• Undersök klövarna på baggar som köps eller lånas in i besättningen. Se gärna till att besättningen du köper djur ifrån är med i Klövkontrollen.
• Håll inkommande djur i karantän i minst 3 veckor med klövbad zinksulfat 10 % både före och efter karantänstiden. Skydda din befintliga flock.
• Titta efter tidiga symtom på CODD som sår eller svulstig vävnad vid kronranden (där huden möter klövhornet).
• Använd bara din egen utrustning för klövvård, t ex klövsaxar. Om utrustning används i flera besättningar, se till att den alltid tvättas och desinficeras ordentligt.
• Var uppmärksam på alla halta djur och ta in och undersök dem tidigare hellre än senare.
• Undvik miljöer som ger skador på klövar och klövspalt, t ex upptrampade rasthagar. Blöt smutsig miljö kan bana väg för många olika klövproblem.
• Undvik att sambeta med nötkreatur från besättningar där digital dermatit förekommer.

Om du ser tecken på klövsjukdom

Kontakta Vetmobilen om du vill ha en veterinär till får. Vi har erfarenhet av får och klövhälsoproblem. Vi rekommenderar också att du är ansluten till en fårhälsovård, t ex Gård & Djurhälsan. Genom ditt medlemskap kan du ta del av deras expertis, och har också möjlighet att ansluta dig till Klövkontrollen. Det är också Gård & Djurhälsan som håller i kontrollprogrammet mot Maedi-visna hos får och CAE hos get.

Du kan också kontakta Gård & Djurhälsan direkt på 0771–216500 om du ser förändringar som liknar smittsam digital dermatit.
/Agneta Andersson
Veterinär Vetmobilen

Läs mer och kontakta Vetmobilen

Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

Boka ditt hembesök av Vetmobilen genom att skicka sms på 070-208 45 32 eller skicka ett mejl på info@vetmobilen.se. Vi hör av oss inom 2-3 arbetsdagar med förslag på tid.