Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Öroninflammation hos hund

Symtom på öroninflammation kan vara att hunden skakar på huvudet eller kliar i öronen. Ibland luktar örat väldigt illa och öronlappen blir röd och svullen. Öroninflammation hos hund är ofta mycket smärtsamt för hunden. Därför bör du snarast söka vård hos veterinär.

Boka besök för öroninflammation hos din hund

Veterinären otoskoperar en hunds öra. Bilden symboliserar öroninflammation hund. Öronen kan behöva rengöras med Otoclean öronrengöring som du kan köpa på Vetbutiken.

Hur vet jag om min hund har öroninflammation?

Symtom. Hunden kan skaka på huvudet eller klia i öronen, det kan också göra ont. Ibland blir öronlappen röd och svullen. Det sker en ökad produktion av sekret som varierar i utseende beroende på vilken typ av infektion det rör sig om.

Vad gör man åt öroninflammation på hund?

Behandling av öroninflammation. Öroninflammation behandlas med öronrengöringsmedel för att få bort sekret, eventuella bakterier och jästsvamp. Vanligen kombineras rengöring med receptbelagda örondroppar.

Boka ditt hembesök

    Inflammation och infektion

    Hudproblem som fukteksem och öroninflammation hos hund är mycket vanligt. Många hundar har någon gång haft hudproblem, som klåda på tassarna, under magen, under svansen eller i öronen. Först vill vi dock bena ut vad som är skillnaden på inflammation och infektion, och varför infektioner inte alltid leder till att din hund ska få antibiotika. Du kan också läsa mer om fukteksem hos hund här.

    Har din hund fukteksem? Eller får den öroninflammation när den badar på sommaren? Det är mycket vanligt att alla hundar har något hudproblem någon gång i livet. Cirka en femtedel av alla patienter som söker veterinärvård har något hudproblem, oavsett anledning till att de sökte vård.

    Hudproblem kan vara svåra att utreda i och med att de kan ta sig så många olika uttryck. Ofta är huden inflammerad, dvs ökad värme, smärta, rodnad, svullnad och med nedsatt funktion. Dessa är kardinaltecken för inflammation (på latin: calor, dolor, rubor, tumor och functio laesa).

    En infektion är när det finns smittämnen i kroppen eller på huden. En hudinfektion kan vara orsak till den inflammation som följer, men infektionen kan också ha tillkommit senare, vilket gör det till en sekundärinfektion. Klådan gör att hunden vill klia sig och slicka på området, vilket i sin tur gör att området blir än mer inflammerat och infekterat.

    Hudproblem kan yttra sig som ett enkelt sår, men många hudproblem är dessvärre mer omfattande. Flera till synes orelaterade symtom kan också höra ihop med en allvarlig underliggande diagnos. En hund kan till exempel ha röda tassar och öroninflammation som kan verka orelaterat till varandra. Vid närmare undersökning kan det visa sig att hunden är allergisk. Klådan i tassar och öron kan vara symtom på det.

    Parasiter kan vara orsaken till öroninflammation hund

    Exempel på primär infektion är parasiter i huden, t ex löss, loppor, rävskabb, öronskabb (som också är vanligt hos katt), mjällkvalster och hårsäckskvalster (Demodex). Skadan parasiterna gör leder till att hunden kliar sig och vill slicka på området. Kroppens svar på skadan är inflammation, och då blir klådan än värre. Det blir en negativ spiral.

    Öroninflammation hos hund

    En öroninflammation hos hund kan göra rejält ont. Undersökningen börjar vanligen med otoskopering, där man tittar ner i hörselgången med ett otoskop. Veterinären bedömer då hur hörselgången och trumhinnan ser ut. Om hunden har ont eller har svårt att vara stilla behöver veterinären ofta ge lugnande för att kunna se och undersöka ordentligt.

    Veterinären behöver också undersöka om man kan hitta någon underliggande orsak till öroninflammationen, som parasiter, eller om det finns jästsvamp eller bakterier i örat. Vid undersökningen behöver man också ta prover för undersökning i mikroskop, vilket kallas cytologisk undersökning. 

    Öroninflammation kan bero på allergi

    Ibland är öroninflammationen relativt enkel att komma till rätta med, men ibland är den ett symtom på ett mer omfattande problem. En återkommande öroninflammation är lämplig att utreda djupare, eftersom det kan grunda sig i en allergi. En brusten trumhinna tyder på att även mellanörat är involverat, och det kan också kräva mer omfattande behandling.

    Vid svåra fall, där hunden får återkommande öroninflammation flera gånger per år och/eller har flera andra hudproblem samtidigt, kan det vara nödvändigt att remittera hunden för en mer omfattande hud- eller allergiutredning hos en särskilt hudinriktad veterinär.