Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Fukteksem hos hund

Vad är fukteksem? Fukteksem, som även kallas hot spot eller våteksem, är en varbildande inflammation i ett avgränsat område i huden. Bakterieinfektion är inte grundorsaken bakom fukteksem, och tillståndet i sig är inte smittsamt. Det gör dock ofta mycket ont, och din hund behöver hjälp.

Boka tid för fukteksem här

Golden retriever som simmar medan den håller en pinne i munnen. Bilden symboliserar att en del hundar som gillar att bada kan få fukteksem.

När ska du kontakta veterinär?

Fukteksem gör mycket ont på hunden. Eftersom det dyker upp hastigt och även kan växa i storlek mycket snabbt är det viktigt att du bokar tid för undersökning direkt. 

Hur ser fukteksem på hund ut?

Fukteksem eller hotspot är en fuktande akut ytlig hudinfektion på ett mindre område i huden. Det ser ut som röda, våta och irriterade områden på huden och dyker upp plötsligt, vanligen på mindre än 36 timmar. Hotspots kan uppstå var som helst på huden men vanligen ses de på kinder, nacke/hals, rygg, lår och svansrot.

Boka ditt hembesök

    Inflammation och infektion

    Har din hund fukteksem? Eller får den öroninflammation när den badar på sommaren? Hudproblem som fukteksem och öroninflammation är något av det vanligaste som drabbar våra hundar. Många hundar har någon gång haft klåda på tassarna, under magen, under svansen eller i öronen. 

    Cirka en femtedel av alla patienter som söker veterinärvård har något hudproblem, oavsett anledning till att de sökte vård. Du kan läsa mer om öroninflammation hos hund här.

    Först vill vi dock bena ut vad som är skillnaden på inflammation och infektion, och varför infektioner inte alltid leder till att din hund ska få antibiotika. 

    Hudproblem kan vara svåra att utreda i och med att de kan ta sig så många olika uttryck. Ofta är huden inflammerad, dvs ökad värme, smärta, rodnad, svullnad och med nedsatt funktion. Dessa är kardinaltecken för inflammation (på latin: calor, dolor, rubor, tumor och functio laesa).

    En infektion är när det finns smittämnen i kroppen eller på huden. En hudinfektion kan vara orsak till den inflammation som följer, men infektionen kan också ha tillkommit senare, vilket gör det till en sekundärinfektion. Klådan gör att hunden vill klia sig och slicka på området, vilket i sin tur gör att området blir än mer inflammerat och infekterat.

    Hudproblem kan yttra sig som ett enkelt sår, men många hudproblem är dessvärre mer omfattande. Flera till synes orelaterade symtom kan också höra ihop med en allvarlig underliggande diagnos. En hund kan till exempel ha röda tassar och öroninflammation som kan verka orelaterat till varandra. Vid närmare undersökning kan det visa sig att hunden är allergisk. Klådan i tassar och öron kan vara symtom på det.

    Parasiter kan vara orsak till fukteksem

    Exempel på primär infektion är parasiter i huden, t ex löss, loppor, rävskabb, öronskabb (som också är vanligt hos katt), mjällkvalster och hårsäckskvalster (Demodex). Skadan parasiterna gör leder till att hunden kliar sig och vill slicka på området. Kroppens svar på skadan är inflammation, och då blir klådan än värre. Det blir en negativ spiral.

    Både lång- och korthåriga hundar kan få fukteksem. Ibland hittar man en underliggande orsak till eksemet, ibland inte. Fukteksem är smärtande och kan vara svåra att hålla rena. Din hund kan ha så ont av sitt fukteksem att du inte får röra vid området, än mindre tvätta och hålla det rent. I så fall är det viktigt att du skyndsamt bokar en tid så att vi kan klippa rent runt eksemet, rengöra det och ge huden de bästa förutsättningarna för att läka.

    Svart, vit och brun hund som har fukteksem på kinden. Hunden har fått lugnande och pälsen är rakad runt eksemet. Produkterna du behöver hittar du på Vetbutiken.

    Det är inte ovanligt att man behöver ge hunden lugnande, så att det går att komma åt att rengöra såret ordentligt. Eksemets omfattningen påverkar typ av behandling och behandlingstid. Hunden kan dessutom behöva en krage eller någon annan åtgärd för att hindra den från att klia eller slicka på fukteksemet.

    Här nedan ser du en del av de produkter Vetmobilen rekommenderar vid fukteksem hos hund.