Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Kattens klor

Du vet väl att både hundar och katter kan få problem med sina klor. Kattens klor växer under hela livet, och därför du måste hålla efter dem om de växer sig för långa. Vetmobilen visar dig hur du ska göra.

En blå katt med gula ögon leker med en boll på en klöspåle. Bilden symboliserar kattens klor och hur du ska vårda din katts klor.

Skötsel av kattens klor

Redan när den är kattunge är det klokt att vänja den vid att  regelbundet låta dig undersöka kattens klor och tassar. Hos den yngre katten eller en katt som är utekatt brukar vi generellt inte rekommendera att klippa klorna. Utekatten behöver sina klor för att kunna klättra upp i ett träd för att sätta sig i säkerhet, eller för att försvara sig mot en annan katt. Hos innekatter kan regelbunden klovård vara nödvändigt, om inte katten klöser tillräckligt på klösbrädan.

Likaså måste du komma ihåg att klippa sporren (motsvarande ”tummen”) på framtassarna, eftersom den inte har någon markkontakt. Vissa katter, så kallade skeppskatter, har dessutom extratår ibland både på fram- och baktassarna. Dessa klor slits inte heller mot underlaget, och därför är det extra viktigt att du klipper dem. Ibland blir de breda och kan växa snett. Se bild på tassen på en skeppskatt nedan.

Ju äldre katten blir måste du hålla efter klorna, för att förebygga att kattens klor växer snett eller blir förvuxna. Många äldre katter har svårare att dra in klorna, eftersom musklerna som sköter om det blir lite svagare med åren. Samtidigt kanske inte katten klöser på klösbrädan lika effektivt, eller är utomhus mindre, så att slitaget på klorna minskar. Så snart katten börjar fastna med klorna i tröjor eller filtar bör klorna ses över och klippas.

En svart tass på en skeppskatt. Katten har en extratå, i det här fallet dubbla sporrar på framtassen. Avsnittet handlar om kattens klor.

Uppbyggnad av kattens klor

Kattens klor består av den hårda klokapseln, och innanför den finns pulpan, som är den rikt kärl- och nervförsedda mjuka vävnad som bekläder klobenet. I pulpan bildas klons celler som sedan växer ut från klofalsen, motsvarande vårt nagelband. Klon blir hård och utgör den skyddande kapsel som omsluter pulpa och kloben. 

Klokapseln består av keratin som blir kvar när cellerna blir förhornade och dör. Det är alltså bara cellerna i pulpan och klobenet, samt i klofalsen som är levande. Skälva klokapseln består av döda, förhornade celler, och det är därför vi kan klippa kattens klor.

Att det sedan ibland händer att vi råkar klippa klon för kort och komma åt pulpan, det händer oss alla. Det är givetvis oturligt, men generellt ingen fara för katten. Pulpan läker snart och bildar nytt hårt horn, när klon har vuxit ut en bit till. 

Det viktigaste, men också det svåraste, är att inte göra någon stor affär av det i relation till katten (trots att man känner sig som en skurk!), för att inte riskera att skrämma katten från kloklippning i framtiden.

Kattens klor kan vara långa men ha normal form.

Breda och förvuxna klor

Vissa katter får bredare klor som dessutom växer sig så långa att de kan växa in i trampdynan. Om du inte kan klippa kattens klor måste du söka kontakt med veterinär för undersökning och behandling.

Kattens klor kan bli breda och förvuxna.
Kattens klor kan växa in i trampdynan och orsaka sår.
Kattens klor kan orsaka sår i trampdynan, här efter rengöring med koksalt.

Behandling av kattens förvuxna klor

Efter allmän undersökning av katten brukar vi ge katten lugnande läkemedel. Ibland behöver den också smärtstillande. Den förvuxna klor klipps av med klotång och trimmas ner i lagom längd. Ofta är klon bredare än normalt och vi tar då bort flisor av klon tills klon får en normal form igen.

Sår i trampdynan tvättas med koksaltlösning och ibland med sårsalva, till exempel manukahonung. Katten kan också behöva en krage på för att hindra den från att slicka på såret, medan det läker.

Läs mer och ta kontakt

Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en liten inblick i vardagen hos en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

Här på sidan kan du också nå oss via Messengerknappen i nedre högra hörnet, om du vill ställa en fråga eller boka ett hembesök från Vetmobilen.

Läs mer och kontakta Vetmobilen

Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

Boka ditt hembesök av Vetmobilen genom att skicka sms på 070-208 45 32 eller skicka ett mejl på info@vetmobilen.se. Vi hör av oss inom 2-3 arbetsdagar med förslag på tid.