Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Sjukdom hos den äldre katten

Det är ganska vanligt med sjukdom hos den äldre katten. Det finns flera ämnesomsättningssjukdomar som kan drabba den medelålders till äldre katten. 

Ett exempel är hypertyreos, en överproduktion av sköldkörtelhormon, som gör att katten äter bra men magrar av i hull. De kan till och med äta mer än tidigare, men ändå behåller de inget hull på kroppen. 

En annan sjukdom hos den äldre katten är diabetes, som ofta leder till ökad törst och ökat kissande.  Aptiten kan vara precis som tidigare, ibland bättre och ibland sämre. Det är dock inte hållbart att leva utan vård för sin diabetes. 

Ett annat problem är njursvikt i olika grad, som i början av förloppet dessutom kan döljas av att katten samtidigt har hypertyreos. När katten börjar visa symtom på ökad törst och ökat kissande (precis som vid diabetes) har de ofta bara ca 25 % kvar av sin njurkapacitet.

Långhårig katt sitter och tittar upp mot kameran. Texten handlar om sjukdom hos den äldre katten.

Utred sjukdom hos den äldre katten

Som du förstår av beskrivningen ovan är det flera olika problem som kan påverka aptit och törst hos en katt. Det krävs därför undersökning med blodprover för att veta vilket, eller vilka, problem katten har. Det går nämligen inte att säga vilket problem katten har utan att utreda det vidare. 

Den här typen av fall hänvisar vi på Vetmobilen till stationär klinik för provtagning och utredning. Man kan också behöver mäta blodtrycket hos katt, där en förhöjning av blodtryck kan leda till dels njurproblem, dels problem i andra delar av kroppen bland annat i ögonen, med synbortfall och blödningar som följd.

Utöver ämnesomsättningssjukdomarna vi har diskuterat här ovan, är det också vanligt att äldre katter har dåliga tänder som kan bero på tandresorption (TR/FORL) och/eller tandsten. Det är vanligt att katter döljer att de har ont i munnen. De brukar sällan sluta äta på grund av tänderna, trots att de har förändringar som gör ont. Därför är det extra viktigt att du får din katts tänder undersökta då och då, för att upptäcka dessa problem tidigt.

Kostsam och ibland livslång behandling

Utredning av ämnesomsättningssjukdomar och inställning av medicinering som kan vara livslång för katten, kan vara både kostsamt och kräva en hel del av dig som djurägare. Likaså kan behandling av dåliga tänder hos din katt. Alla har inte sina djur försäkrade, och är inte beredda att lägga ner de pengar som skulle behövas för att behandla vid sjukdom hos den äldre katten.

Om du anser att du inte vill utreda och behandla kattens eventuella sjukdomstillstånd, måste du istället ta det andra beslutet –  att låta din katt få somna in, som vi har skrivit om tidigare.

Det är aldrig ok att bara vänta tills katten slutar äta. Om det är en utekatt, finns risken att den lägger sig nånstans och självdör. Min bestämda uppfattning är att katter inte ska behöva självdö, av djurskyddsskäl. Det tar alldeles för lång tid och är förknippat med alltför mycket lidande innan det sker. Det är ovärdigt en tänkande och kännande varelse som en katt är. Och det är din plikt som djurägare att förhindra det.

Avsluta lidande vid sjukdom hos den äldre katten

Det som vi veterinärer tycker är viktigt är att du måste vara medveten om vilka beslut du fattar för din katt. Om katten visar tecken på sjukdom måste du göra vad du kan för att lindra din katts sjukdom. Om behandling inte är aktuell måste du släppa taget om katten och låta den få somna in. 

Det är vår uppgift som veterinär att upplysa dig om de alternativ som finns, men beslutet är ditt som djurägare. Det är ett ansvar och en plikt som du som djurägare aldrig kan avsäga dig.

Boka tid för din katt att somna in

Hur vet man att det är dags att avliva katt?

Titta på bilder och filmer. Ibland kommer förändringarna gradvis så de är svåra att märka. Markera i en kalender bra och dåliga dagar. Om de dåliga dagarna överväger är det ett tecken på att det är dags att överväga avlivning.

När är det dags att låta katten somna in?

Oftast bokas en tid för avlivning men det händer att sjukdomsförloppet är så hastigt att du behöver uppsöka veterinär akut för att katten ska få somna in. 

Boka ditt hembesök

    Compassion fatigue

    Följ oss i nästa inlägg där vi går in på vad compassion fatigue är och varför det är något som ofta drabbar djurhälsopersonal.

    Tills vi ses igen!

    Vänliga hälsningar,
    Agneta Andersson
    Leg veterinär
    Vetmobilen

    Läs mer och kontakta Vetmobilen

    Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

    Här på sidan kan du också nå oss via Messengerknappen i nedre högra hörnet, om du vill ställa en fråga eller boka ett hembesök från Vetmobilen.