Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

När är det dags att låta din katt somna in?

Våra sällskapsdjur kan bli äldre och äldre ju bättre vi är på att ta hand om dem. Veterinärmedicinen går framåt, och bli mer och mer avancerad. Nutrition och utveckling av foder till våra husdjur blir också bättre och bättre. Det är dock ofrånkomligt att den dagen kommer när det är dags att låta din katt somna in. 

Det är ett svårt beslut, det är ingen tvekan om det. Men det är ett nödvändigt beslut. Vi vill påstå att det är ett av de viktigaste besluten du fattar som djurägare. Det är ingen annan än du som kan ta det ansvaret, och det är den sista tjänsten du gör din älskade katt.

Boka tid för din katt att somna in

En svarttigrerad katt som ligger på ett bord vid ett fönster och slickar sin tass. När katten blir gammal och sjuk är det dags att låta den få somna in.

Hur vet man att det är dags att avliva katt?

Titta på bilder och filmer. Ibland kommer förändringarna gradvis så de är svåra att märka. Markera i en kalender bra och dåliga dagar. Om de dåliga dagarna överväger är det ett tecken på att det är dags att överväga avlivning.

När är det dags att låta katten somna in?

Oftast bokas en tid för avlivning men det händer att sjukdomsförloppet är så hastigt att du behöver uppsöka veterinär akut för att katten ska få somna in. 

Boka ditt hembesök

    Hur ska du veta när det är dags att låta din katt somna in?

    Hur ska man tänka då? När ska du veta att det är dags att låta din katt somna in? Det kan vara lite olika för olika djur. Vi är olika som djurägare, och det är olika hur villiga vi är att ta till alla medel för att behålla våra katter i livet så länge som möjligt. Det är helt ok, bara vi fattar det beslutet medvetet och med korrekt underbyggd information.

    Många äldre katter kan dra sig undan och ligga och sova mycket. Det är vanligt, och kan vara ett ålderstecken, men du får aldrig slå dig till ro med att det bara är ett ålderstecken. Det är också ett vanligt tecken på smärta hos katt.

    Diffusa tecken på smärta

    Vi har skrivit tidigare om att katter visar tecken på smärta på ett ganska diffust och svårtolkat sätt. En del katter sover mer än tidigare, en del katter drar sig undan beröring och kan upplevas grinigare än tidigare, vilket också kan vara ett tecken på smärta. En del katter rör sig mindre och när de gör det är de stela och kutryggiga. Om så är fallet har du egentligen två alternativ; antingen ser du till att katten blir undersökt av en veterinär och lämpliga åtgärder sätts in, eller att du låter katten få somna in. Det är inget alternativ att inte göra någonting.

    Sjukdomar hos den äldre katten

    Följ oss för att läsa mer om sjukdomar som kan drabba den äldre katten i nästa inlägg. En del sjukdomar kommer plötsligt, medan andra utvecklas under lång tid.

    Gemensamt för dem är att de kan leda till lidande hos din katt. Om du inte är beredd att utreda kattens sjukdomssymtom är det bättre att du låter din katt få somna in.

    Tills vi ses igen!

    Vänliga hälsningar,
    Agneta Andersson
    Leg veterinär
    Vetmobilen

    Läs mer och kontakta Vetmobilen

    Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

    Boka ditt hembesök av Vetmobilen genom att skicka sms på 070-208 45 32 eller skicka ett mejl på info@vetmobilen.se. Vi hör av oss inom 2-3 arbetsdagar med förslag på tid.