Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Första hjälpen till din hund eller katt

Har du utrustningen du behöver för Första hjälpen? Det är klokt att ha saker för att stoppa blödning, rengöra sår och göra ett tassbandage. Vid kraftig blödning kan du behöva lägga ett tryckförband.

Läs mer nedan om Vetmobilens tips för Första hjälpen-utrustning till din hund eller katt.

Brun hund med en sårskada och två behandskade händer som behandlar det. Bilden symboliserar sårvård som en del av Första hjälpen av hund och katt.

Första hjälpen: stoppa blödning

Vid en akut skada är det viktigt att stoppa eventuell blödning. Om ditt djur får ett skärsår i en tass eller ett ben är det viktigt att kunna lägga ett tryckförband. Gasbinda som är oelastisk är det bästa, eftersom du kan dra åt ganska hårt utan förbandet fjädrar tillbaka och orsakar blodstockning eller stas.

Första hjälpen: sårvård och -rengöring

Tvätta först händerna före all kontakt med såret, eller använd engångshandskar.

När eventuellt tryckförband har gjort sin nytta och blödningen har minskat kan du rengöra såret. Vi rekommenderar koksaltlösning i första hand, eftersom det har samma sälta som kroppen och därmed inte svider. Det är också det lindrigaste för vävnaden. Ett rent och färskt sår behöver vanligen ingen kraftigare rengöring än så. Alltför starka desinfektionsmedel som till exempel Jodopax dödar celler och kan därmed fördröja sårläkningen.

Om såret är stort och glipar mycket kan det behöva sutureras, det vill säga sys ihop av veterinär. Håll då bara såret rent under vägen till veterinären. Optimalt vill vi sy ett sår inom 8 h från det att det hände. Om det går längre tid än så hinner såret bli kontaminerat eller infekterat, och då behöver veterinären göra en större sårrevidering innan såret kan sys.

Sårvårdsprodukter del av Första hjälpen

Första hjälpen och första förband

Om det är ett ytligt sår som inte behöver sutureras, kan du närmast såret applicera en sårvårdsprodukt, exempelvis sårsalva med manukahonung. Den bidrar till en bra sårläkningsmiljö, där såret håller sig lagom fuktigt.

Manukahonungen binder vatten för fukt till såret, samtidigt som det hindrar bakterier från att föröka sig. Dessutom skapar den en film som skyddar såret från smuts och bakterier utifrån.

Förbandets syfte är att skydda såret från smuts, samtidigt som det ska suga upp överflödig sårvätska från såret. Ha alltid en steril kompress närmast såret. En polsterbinda behövs utanpå för att ge ett mjukt bandage närmast kroppen. Det hindrar också gasbindan, som kommer därefter, från att skava mot huden. Vi rekommenderar en oelastisk gasbinda. Det sista lagret är en elastisk binda som fäster på sig självt. Den skyddar bandaget från yttre påverkan. 

Om bandaget sitter på tassen behöver du dock en plastpåse eller hundsko utanpå, när du ska gå ut med hunden, för att skydda mot väta.

Förbandsmaterial till Första hjälpen-väskan

Vetmobilen rekommenderar

Rekommendationerna om sårvård och sårrengöring ovan gäller framför allt vid lindriga sår som inte behöver veterinärvård. Bygg din egen Första hjälpen-väska med utrustning från Vetbutiken.

Vid kraftig blödning, större sår eller om djuret blir påverkat i allmäntillståndet bör du alltid ta kontakt med din veterinär för råd om ditt husdjurs hälsa. 

Din Första hjälpen-utrustning kan du dessutom behöva komplettera med en bra febertermometer, en sax, en pincett och en fästingplockare. Fler produkter kommer på Vetbutiken allteftersom. Du får gärna tipsa oss om det är någon särskilt produkt du vill att vi ska ta hem.

Läs mer och ta kontakt

Håll också utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en liten inblick i vardagen hos en mobil veterinär. Följ länkarna till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook

Här på sidan kan du också nå oss via Messengerknappen i nedre högra hörnet, om du vill ställa en fråga eller boka ett hembesök från Vetmobilen.

Läs mer och kontakta Vetmobilen

Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

Här på sidan kan du också nå oss via Messengerknappen i nedre högra hörnet, om du vill ställa en fråga eller boka ett hembesök från Vetmobilen.