Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Coronavirus

Början av 2020 kommer nog att bli ihågkommet som en ganska märklig tid, både i Sverige och i hela världen. Det här är inte rätt plats för att beskriva hela skeendet, men det finns det gott om andra källor som gör. Jag pratar om Covid-19, en ny variant av coronavirus som utvecklade sig till en pandemi.

Förutom att ett stort antal människor blir sjuka, och till och med dör, är risken stor att sjukdomen sprider sig vidare i en så hastig takt att sjukvården inte hinner med. De som tillhör riskgrupper kan bli allvarligt sjuka och behöva intensivvård. Samtidigt är det många av oss, som inte tillhör riskgrupperna, som inte blir så allvarligt sjuka. Därmed ökar risken att vi tror att vi ”bara” har en vanlig förkylning eller influensa och sprider smittan vidare. Det är nämligen ingen av oss som har träffat på detta muterade coronavirus tidigare, så alla människor är infektionsmottagliga.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer mot coronavirus

Vetmobilen följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten utfärdat. Därutöver har vi den normala basala sjukvårdshygienen för att minska risken för smitta mellan våra patienter (som man i dagsläget inte tror är någon smittrisk avseende Covid-19).

Bild på händer som blir tvättade under rinnande vatten. Texten Vetmobilens åtgärder mot Covid-19 beskriver de åtgärder Vetmobilen tar för att minska risken för coronavirus att spridas.

Bilden beskriver några av de åtgärder vi gör för att minska risken för spridning av Covid-19. Hela affärsidén med hembesök gör redan från början att personlig kontakt mellan djurägare minskar jämfört med om de sitter i samma väntrum på en klinik. Dessutom tar vi inte i hand när vi hälsar, även om det till en början kändes oartigt att inte göra det. Det är bara att vänja sig.

Handtvätt är den mest grundläggande, men också viktigaste, hygienåtgärden. Tvål och varmt vatten dödar coronavirus mycket effektivt. Vi använder därefter ofta handsprit. Eftersom vår arbetsmiljö är i ditt hem vill vi därför be dig att se till att det alltid finns tvål och rena handdukar eller än hellre rent torkpapper att torka händerna på.

Att hålla sig hemma och inte träffa folk när man är sjuk kan tyckas självklart. Men det gäller även om man har ett inbokat hembesök från Vetmobilen. Vi tar hellre emot en avbokning eller ombokning, än riskerar att bli smittade eller föra smitta vidare.

Vetmobilen kan nämligen bara verka så länge veterinären håller sig frisk, för om jag blir sjuk måste alla bokningar ställas in.

Djur har egna coronavirus

Våra husdjur har sina egna artspecifika coronavirus, som normalt inte smittar till människa. Likaså kan sjukdom pga coronavirus te sig helt annorlunda hos de olika djurslagen.

Kattens coronavirus kan finnas hos många katter, utan symtom på sjukdom. Viruset kan dock mutera hos vissa individer och utveckla sjukdomen FIP (felin infektiös peritonit), som är en mycket allvarlig sjukdom, vanligen med dödlig utgång. FIP smittar inte mellan olika katter, utan mutationen sker i varje djur för sig. Katter kan därför bära på coronaviruset men utan att utveckla sjukdomen alls.

Hundens coronavirus (CCV) kan ge upphov till sporadisk tarmsjukdom med symtom som kräkningar och diarré. Dessutom finns det ett respiratoriskt coronavirus (CRCoV) som ingår i det sk Kennelhostakomplexet. Det finns inget vaccin mot det respiratoriska coronaviruset hos hund.

Även häst och nötkreatur har sina egna coronavirus som kan ge tarm- och luftvägssjukdom i varierande grad. Dessutom har höns ett eget coronavirus som ger sjukdomen IB (infektiös bronkit).

Det blev en liten utvikning om coronavirus hos olika djurslag. Det finns mer att läsa om sjukdomarna som drabbar våra djur på SVAs hemsida.

Med hopp om hälsa

Jag vill avsluta med en förhoppning att vi snart ser kulmen av Covid-19s utbredning i Sverige och världen. Ingen vet hur länge det kommer att hålla på, men det är helt tydligt att det redan har fått omfattande konsekvenser för samhället i stort.

Lev väl!
Agneta Andersson
Vetmobilen

Läs mer och kontakta Vetmobilen

Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

Här på sidan kan du också nå oss via Messengerknappen i nedre högra hörnet, om du vill ställa en fråga eller boka ett hembesök från Vetmobilen.