Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Stress fram till jul

Känner du också att det är mycket att stå i den här tiden fram till jul? Det är julmarknader, tomtesmyg och en massa andra aktiviteter. Snart blir varje helg intecknad med än det ena, än det andra. Många känner därför stress i december, innan helgerna ens har börjat.

Dessutom blir det ytterligare stress om du måste åka till veterinären med ditt djur. Därför vill Vetmobilen underlätta för dig genom att göra hembesök istället. Mindre stress för din hund eller katt, och mindre stress för dig. Decemberkampanjen ger dig ett fördelaktigt pris med fast framkörning under hela december. Här kan du läsa mer.

Tomten sitter i en fåtölj med en cigarr i ena handen och ett glas whisky i den andra. Texten "Mycket stress inför julen?" står i förgrunden.
Gör julstressen att du känner dig slut innan julen ens har börjat?

Stress under julen

Samtidigt är det en härlig tid med förväntan i luften inför ledigheten som väntar. Vi äter ofta en hel del mer godis under den här tiden på året. Vi äter dessutom mycket mat och god mat och mat i rättan tid, eller som skåningen säger: Möe’ mad å goe’ mad, å mad i rättan ti’!” Tänk bara på att inte ge för mycket av det här goda till din hund eller katt.

Om du låter gottebordet står framme under julhelgen, finns en risk att våra sällskapsdjur väljer att ta för sig själva. Här är några saker du ska tänka på.

Hundar tål inte choklad!

Det kan inte nog betonas. Enligt undersökningar ökar besöken på djursjukhusen markant under december med hundar som har ätit choklad och riskerar förgiftning. Choklad innehåller ett ämne som heter teobromid. Det påminner lite om koffein vad gäller stimulerande egenskaper, och enligt många hundar jag har frågat är det gott även för dem. Det är dock förenat med allvarliga risker om din hund äter det.

Symtom som kan uppstå är kräkningar, diarré, excitation, hög puls, darrningar och krampanfall. Om du misstänker att din hund har ätit choklad i mer än försumbara mängder bör du snarast möjligt kontakta veterinär. Om man ska hinna få hunden att kräkas upp chokladen innan den har tagits upp från magsäcken bör det ske inom 1-2 timmar. Därför ska du inte invänta eventuella symtom eftersom det då redan kan vara försent!

Brun hund med bedjande ögon som slickar sig om nosen. En pratbubbla med texten "Vaddå ingen choklad till mig?!"
Chokladförgiftningarna ökar kring jul

Katter ska inte leka med presentsnören

Visst är det gulligt när katten vill leka med snören från julklapparna. Likaså finns det katter som gillar glitter och andra julprydnader i granen. Tänk på att om de äter upp snören kan de fastna i tarmarna och tillståndet för katten blir mycket allvarligt. Trådar som katten har svalt kan tarmarna trä upp sig på, och sen börjar tråden att skära igenom tarmarna. Om man har otur blir det livshotande.

Symtom som uppstår är att katten (eller hunden) börjar kräkas, ofta utan att det kommer upp särskilt mycket. Tilltagande dåligt allmäntillstånd är en anledning till att söka akut veterinärvård.

En kattunge sitter under granen men julgranskulor som hänger ner från den. Texten "Se upp med julfarorna för din katt". Bilden ska symbolisera att du inte vill ha stress av att katten blir sjuk av att äta presentsnören, till exempel.
Katter kan få i sig presentsnören som kan skada deras mage och tarmar.

Andra saker som är skadligt för hundar och katter

  • vindruvor och russin
  • ädelost som Roquefort
  • alla växter av Allium-släket som lök, vitlök och gräslök
  • macadamia-nötter
  • liljor av olika slag
  • stora mängder julskinka – kan leda till saltförgiftning
  • alltför fet mat – kan leda till inflammation i bukspottkörteln

Och sist men inte minst: ta det mycket försiktigt med alla levande ljus så att de inte blir omkullvälta av en viftande hundsvans eller nyfiken kattass. Antalet bränder ökar under julen, det vet vi ju.

Mindre stress för alla

Ta hand om varandra i julstressen. Tänk på att ingen blir gladare av saker, men desto fler glada minnen skapas av att vara tillsammans. Vad gör det om inte huset är tipp-topp städat? Eller om det inte finns femtioelva olika rätter på julbordet? Det blir jul ändå! Jag lovar!

Om du vill ha inspirerande veterinärinformation från Vetmobilen kan du följa oss på Facebook och Instagram.

Ha en fantastisk tid fram till jul med lagom mycket julhets!

Hälsningar,
Agneta på Vetmobilen

Läs mer och kontakta Vetmobilen

Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

Boka ditt hembesök av Vetmobilen genom att skicka sms på 070-208 45 32 eller skicka ett mejl på info@vetmobilen.se. Vi hör av oss inom 2-3 arbetsdagar med förslag på tid.