Vetmobilen

Vetmobilen gör hembesök för grundläggande veterinärvård av hund och katt i Älmhult, Alvesta, Ljungby och Osby kommuner.

Vi erbjuder också vård i livets slutskede och omhändertagande av kroppen för eftervård.

Fästingar och fästingkampanj

Usch, bara namnet på detta ganska obehagliga spindeldjur kan få många att rysa. Har du redan hittat fästingar på din hund eller katt? Visste du att det finns 20 stycken olika arter av fästingar bara i Sverige?

Nu är det vår och det börjar bli varmt ute. Fästingarna börjar bli aktiva igen efter vintern och det är klokt att skydda ditt djur mot dem. Vi skriver kontinuerligt här på hemsidan om aktuella sjukdomar och besvär för ditt djur. Håll utkik efter mer information om fästingar och sjukdomar som kan överföras av fästingar. Du kan också läsa om Vetmobilens fästingkampanj lite längre ner på sidan.

Tre bilder i kollage av fästingar.
Fästingar finns i 20 olika arter bara i Sverige.

Fästingrecept februari-april 2021

Vetmobilen vill skydda ditt djur och därför har vi nu 50 % rabatt på receptarvodet för fästingmedel i februari till april 2021. Erbjudandet gäller vid förskrivning av receptbelagt fästingmedel i samband med annat hembesök under denna tid. Allt du behöver göra är att boka ditt besök hos Vetmobilen, så gör vi resten.

Om du behöver fästingrecept, men inte har något besök bokat kan du boka tid för en digital konsultation för fästingrecept. Detta behövs om vi inte har träffat och undersökt ditt djur inom det senaste året. Du bokar din digitala konsultation här. Då gäller ordinarie pris för receptarvodet, 158 kr.

Tjugo olika arter av fästingar

Vanligtvis är fästingarna namngivna efter det värddjur de har som favorit. Till exempel finns vattensorksfästingen och gnagarfästingen som huvudsakligen lever på små däggdjur. Därför träffar vi människor ganska sällan på dem. Flera arter har olika fåglar som favoritvärd, till exempel fågelbofästing, klippfästing och duvfästing.

Däremot kallas den vanligaste fästingen på oss människor (Ixodes ricinus) för ”vanlig fästing” rätt och slätt. De andra arterna av fästingar söker sig sällan direkt till oss människor. Däremot finns det andra fästingar som kan komma oss nära via våra sällskapsdjur.

Fästingar suger blod tre gånger i livet

De allra flesta fästingarna har fyra livsstadier, nämligen ägg, larv, nymf och vuxen fästing. Vid alla livsstadier utom som ägg behöver fästingen ett blodmål. Eftersom de biter flera värddjur genom livet kan fästingar få i sig smittämnen. Därefter kan smittan föras över till nästa värddjur vid nästa blodmål.

Igelkottsfästingar är också vanliga

Av övriga fästingar är igelkottsfästingen (Ixodes hexagonus) bland de vanligaste. Den är mycket ljusare i färgen än den vanliga fästingen. Den finns ofta på igelkottar, men kan även bita hundar och katter.

Fästingar finns i ett 20-tal arter bara i Sverige. Här är det troligen igelkottsfästingen som även biter hundar och katter. På bilden finns den i en handflata. Texten Fästingkampanjen hos Vetmobilen står under.
Vetmobilen har en fästingkampanj mellan februari och april 2021.

Trubbnosfästingen (Haemaphysalis punctata) är en lite ovanligare fästing som framför allt trivs i lite torrare miljöer på Gotland och Öland. Den suger gärna blod från får.

Den Brokiga hundfästingen (Dermacentor reticulatus) är brokig i sin färgteckning. Den har ökat i Europa och spridit sig norrut. Den är ännu så länge inte vanlig i Sverige, utan har påträffats bara några få gånger. Fästingen följer med flyttfåglar som kommer söderifrån efter vintern. Om klimatet är gynnsamt för den kan den komma att etablera sig här, åtminstone i södra Sverige.

Kennelfästingar föredrar hundar

Kennelfästingen (Rhipicephalus sanguineus) trivs i torrare klimat och ibland har den etablerat sig inomhus. Den har då följt med på hundar som rest söderifrån till Sverige. Som namnet beskriver har man påträffat den i kennlar. Med andra ord är det viktigt att skydda ditt djur mot fästingar under utlandsresa.

Öronfästingen (Otobius mgnini) är inte etablerad i Sverige. Den har nämligen påträffats bara en gång på en hund från Kalifornien. Denna typ av fästingar lever hela sitt liv i öronen på sitt värddjur och lämnar det bara för att para sig och lägga ägg. De finns spridda över stora delar av världen och verkar bli vanligare i Turkiet. Vidare är det stor sannolikhet för att den kommer till Europa ganska snart.

Andra arter som kan följa med importerade djur, eller djur som varit otillräckligt skyddade mot fästingangrepp på resa, är gul hundfästing, kennelfästing, amerikansk hundfästing och sköldpaddsfästing.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt. Om du vill läsa mer om fästingarter i Sverige, och se bilder på de olika fästingarna kan du följa länken här.

Boka Fästingrecept nu

Har du hund eller katt? Är du en djurägare som vill bespara ditt djur stressen med bilfärd och väntan i väntrummet? Vill du ha en bekväm tjänst där veterinären gör hembesök?

Fästingkampanjen innebär att du förutom det smidiga hembesöket, dessutom kan få receptförskrivning av fästingläkemedel till 50 % rabatt. Erbjudandet gäller i samband med annat besök under februari, mars och april 2021.

Du når oss via telefon: 070-208 45 32via mejl: info@vetmobilen.se eller genom att skicka ett sms. Du når oss också på facebook eller instagram. Följ knappvalen här nedan för att se vilka tjänster vi erbjuder för hund och katt.

Läs mer och kontakta Vetmobilen

Håll gärna utkik på våra sociala medier där du både kan få inspiration om aktuella ämnen och en inblick i vardagen hos Vetmobilen, en mobil veterinär. Länkarna leder till Vetmobilens konton på Instagram och Facebook, där du kan följa oss och ta del av vår information.

Boka ditt hembesök av Vetmobilen genom att skicka sms på 070-208 45 32 eller skicka ett mejl på info@vetmobilen.se. Vi hör av oss inom 2-3 arbetsdagar med förslag på tid.